Mi lesz a börtönnel?

IM000388.JPGMármint a régivel. Azzal, amelyik több mint ötven évig a Szociális Foglalkoztatónak adott helyet, előtte pedig, 1874-től fogházként működött. Az eredeti funkció szerint időszakról itt találnak egy írást: http://www.8800.hu/anno/borton-nagykanizsan-az-orszag-legvidamabb-foghaza/.

Idén ismét új korszak kezdődik az épület életében. Egy sikeres pályázat nyomán új, a megnyert 100 millió forintból kimondottan ilyen célra átalakított volt Leánykollégiumba költözhet a Foglalkoztató. A volt fogháznak pedig új funkciót kell találni.

Ilyen volt az Erzsébet tér felől a 19. század végén

Ilyen volt az Erzsébet tér felől a 19. század végén

Olyat, mely követni tudja a 140 évvel ezelőtti, a bűnözők zárva tartásának megfelelő belső térkialakítást. Ha pontosak az információk, az elmúlt 50 év során komoly építészeti változtatások nem voltak az épületen. A volt, magasra épített ablakokat kicserélték, s talán egy-két közfalat is kibontottak, de az épület külső megjelenése, mellyel valamikor, a Törvényház megszületése előtt még uralta az akkori Fő teret, nem változott. Szigorú, zárt, biztonságos konstrukció. Mi lesz vele?

Nem gondolnám, hogy eddig bárki is túl sokat meditált volna ezen. A szomszédban lévő Polgármesteri Hivatal miatt talán kézenfekvő lenne, ha egyfajta helyi „kormányzati negyed” része lenne, de ehhez is sok pénz kellene. A nehéz megközelíthetőség, no meg a belváros, a környezetében lévő hivatalok és lakóház közelsége miatt vállalkozói hasznosításra is csak korlátozottan alkalmas. Ön mire hasznosítaná? A rossz poénokat megelőzendő: az eredeti funkciót nem lehet visszaállítani.