Mintagazdaság a zalai bivalyoknak 248 milliótól

A 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban 46 milliárd forint uniós forrást vehet igénybe Magyarország természetvédelmi pályázatokra, szemben az előző hétéves időszakban rendelkezésre álló 38 milliárd forinttal – közölte a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Keszthelyen.

Rácz András a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNP) bivalyállományának tartási körülményeit javító, mintegy 248 millió forintos beruházással megvalósított pályázat záró rendezvényén beszélt arról, hogy más területekkel ellentétben a természetvédelemre fordítható támogatások nőni fognak a mostani ciklusban. Hozzátette, hogy az elkölthető 46 milliárd forintból csak az ökoturisztikai fejlesztésekre – az eddigi 11 milliárd forint után – 18 milliárd forint forrás jut.

bivalyok_kapolna_hirlevelbeEmlékeztetett arra, hogy a zalai Kápolnapusztán és Zalaváron tartott bivalyállományt a nemzeti parknak köszönhetően sikerült megmenteni: az 1990-es évekre tízegynéhány egyedre csökkent és annak idején levágásra szánt állományt megvásárolták, s a létszám mára mintegy négyszázra gyarapodott.

Puskás Zoltán, a BFNP igazgatója arról beszélt, hogy az egykori Festetics-uradalom máig megmaradt, egyedi vérvonalú bivalyállományának tartási körülményeit javította és az ehhez szükséges felszereléseket bővítette a nemzeti park a 248 millió forintos pályázati forrás jóvoltából. A Zalaváron 2008-ban megvásárolt egykori szövetkezeti majort felújították, új istállót is építettek, illetve számos olyan eszközt és gépet szereztek be, amelyek a legeltetéshez, az állatállomány tartásához, gondozásához szükséges. Az építkezésre mintegy 80 millió forintot, az eszközbeszerzésre több mint 100 millió forintot fordítottak, hogy valódi mintagazdaságot hozzanak létre, ahol bővíteni kívánják a bivalyból készült termékek körét is.