Munkába állt Zala megye második katasztrófavédelmi őrse

Pacsán mától, július hetedikétől hivatalosan is működik a katasztrófavédelmi őrs. Zala megye új egységét dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató avatta fel. Az őrs munkába állásával a megyében tovább csökkent a hivatásos egységek vonulási ideje és még nagyobb biztonságban érezhetik magukat a térségben élők.

Az altábornagy emlékeztetett arra, hogy a mai nappal az ország harminchetedik őrse kezdi meg hivatalosan is munkáját, a katasztrófavédelem újabb egysége révén viszi még közelebb az állampolgárokhoz a mentő-tűzvédelmet, és továbbiak nyílnak majd meg az őrsprogram során. Bakondi György beszélt arról is, hogy Pacsán kívül további huszonkét település, összesen körülbelül tizenháromezer ember élvez mostantól nagyobb biztonságot, hiszen előbb érkezik hozzájuk a tűzoltói segítség.

A pacsai katasztrófavédelmi őrs a keszthelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén folytatja mentő-tűzvédelmi tevékenységét. Átadásával a környékbeli településeket jóval rövidebb idő alatt érik el a hivatásos állományú tűzoltók, jelentősen csökken a vonulási idő. Július hetedikéig Pacsára a huszonöt kilométerre lévő Keszthelyről, valamint a csaknem harminc kilométeres távolságban található Zalaegerszegről indultak a hivatásos tűzoltók.

 Az őrsnek otthont adó épület a felújítást megelőzően az önkéntes tűzoltó egylet épülete volt. A beruházás nettó tizenhárom millió forintba került. A laktanyában konyhát, vizesblokkot, híradó ügyeletet, legénységi hálót, étkezőt alakítottak ki, az épülethez két szertár is tartozik, itt kapott helyet a pacsai önkéntes tűzoltó egyesület szere is. Az őrsön kiépítették az elengedhetetlenül fontos informatikai rendszert és EDR-rádiók, valamint számítógépes hálózat is működik. A riasztás a PAJZS-rendszeren keresztül történik.