Nádas tüzek szerte Zalában

Az eső és a havazás miatt a következő napokban talán kevesebb munkájuk lesz a tűzoltóknak, de tegnap még a megyében több helyen adtak tennivalót a lánglovagoknak a száraz avart, nádat támadó lángok.

Ebéd után nem sokkal jött a riasztás, hogy Balatonberényben a település külterületén fél hektáron ég a nádas. A tűzesethez Keszthelyről és Marcaliból hivatásos, Balatonberényből önkéntes tűzoltók érkeztek. Kéziszerszámokkal két órás oltási munkálatok során tudták eloltani a keletkezett szabadtéri tüzet.

Kora este Pácsony külterületén öt hektáron avar és nádas égett. A zalaegerszegi hivatásos és a vasvári önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal számolták fel a tűzesetet.

Este Rigyác külterületén fél hektáron kapott lángra a nádas. A Nagykanizsáról érkező hivatásos tűzoltók egy vízsugárral, kéziszerszámokkal egy órás oltási munkálatok során tudták megfékezni a lángokat.

Ugyancsak este Nemesapáti és Alsónemesapáti között több mint tíz hektáron gyulladt meg a nádast. Az ötméteres lángokkal égő tűz egy házat is veszélyeztetett. A tűz miatt lezárták a Nemesapátira vezető utat is. A tüzet a zalaegerszegi, a keszthelyi és a pacsai hivatásos tűzoltók, valamint a szentiváni és a kemendollári önkéntes tűzoltók közös erővel oltották el a Zala megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. Összesen harmincnégy hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt az oltásban. A munkálatokat az erős szél is nehezítette. A tűzoltók egy ideig attól tartottak, hogy a Nemesapátitól 2-300 méterre égő lángok akár a lakott részeket is elérhetik, azonban az alapos terepbejárást követően megállították a tűz továbbterjedését, majd lefeketítették a tüzet, azaz megszüntették a lánggal égést.