Nagykanizsánál is tisztítják a Principális-csatorna medrét

A felső, 14 kilométeres szakaszon két hete kezdődött munkálatok után ezen a héten Nagykanizsa térségében is megkezdték a korábban számos kiöntést okozó Principális-csatorna medrének tisztítását – tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója pénteken az MTI-t.

Gaál Róbert közlése szerint a Principális Kiskanizsa és Bajcsa közötti,  mintegy 9 kilométeres alsó szakaszán hétfő óta folynak a növényzetirtási és kotrási munkálatok, amelynek során eltávolítják a mederben lévő és a kiviteli munkát akadályozó növényzetet, valamint az iszapot. Az időjárástól függően várhatóan tavasszal fejeződnek be a tisztítási munkálatok.

A térséget érintő feladatok költségvetése meghaladja a 100 millió forintot, a befejezése után Nagykanizsa térségében is biztosítva lesz az árvizek akadálymentes lefolyása. A lakott területek védelme érdekében a vízügyi szakemberek azonban továbbra is szükségesnek tartják az árvízvédelmi töltések kiépítését is.

 A két szakaszra osztott munkálatok első lépéseként a Felsőrajk és Magyarszerdahely közötti 14 kilométeres felső szakaszon kezdték meg először a mederkotrást, valamint a növényzet irtását. A munkálatok költsége ezen a szakaszon mintegy 34 millió forint, s a feladatot az időjárástól függően ezen a területen is várhatóan tavaszra fejezik be.

(Cikk feletti fotó: ilyen volt a tavalyi áradás)