Nyugtatós alkoholt itatott áldozataival, és elvette értékeiket

Egy többször büntetett, és jelenleg is börtönbüntetését töltő, egyébként hajléktalan férfi 2013 végén egy zalaegerszegi panzióban lakott. Elhatározta, hogy alkoholba kevert nyugtatóval embereket itat le, majd eltulajdonítja értékeiket.

2013. december 20-án a késő délutáni órákban odalépett egy, a zalaegerszegi vasútállomáson italozó férfihez, szóba elegyedett vele és meghívta egy sörre. A sörözés során a terhelt a nála lévő, előzőleg Xanax-szal bekevert tömény itallal is megkínálta, aki többször ivott belőle. A sértett ennek hatására kábult állapotba került, majd a terhelt kíséretében elindult a balatoni úti autóbusz pályaudvar felé, hogy Nagykanizsára utazzon. A buszpályaudvarra érve a terhelt az ekkor már egyre rosszabb állapotban, de még magánál lévő, bódult sértettet egy padra ültette, ahol a sértett rögtön el is aludt. A terhelt átkutatta a ruházatát és abból eltulajdonított 8.000,- Ft-ot, valamint egy NOKIA mobiltelefont, de elvette a sértett táskáját is, benne bankkártyájával, társadalombiztosítási kártyájával, adókártyájával, lakcímkártyájával, vezetői engedélyével és személyigazolványával.

A terhelt két nappal később délelőtt megjelent újabb áldozatának Zalaegerszeg Balatoni úti üzletében telefonokat nézegetni. Kifigyelte, hogy a sértett a ruházatában hol tartja a készpénzét, elhagyta az üzletet, kávét vett, az egyikbe Xanaxot kevert, majd kb. 15 perc múlva visszament az üzletbe és a gyógyszerrel kevert kávéval megkínálta az ekkor már enyhén ittas sértettet. Ő megitta a kávét, amitől kb. negyed óra múlva rosszul lett, zsibbadni, szédülni kezdett, kiküldte a boltból a terheltet, majd belülről bezárta az ajtót. A sértett később mégis beengedte a terheltet, aki a sértett nadrágzsebéből kivett 117.000,-Ft-ot, majd magára hagyta az eszméletét vesztett, földön fekvő sértettet.

A cselekmények miatt a Zalaegerszegi Járási Ügyészség 2 rendbeli kifosztás bűntette,1 rendbeli készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége és 1 rendbeli okirattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a terhelt – mint többszörös visszaeső- ellen a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt olvasható dr. Kondákor Ferenc főügyész közleményében.