Elkábították és kifosztották a férfiakat

Kifosztás, kerítés és lőfegyverrel való visszaélés bűntette is szerepelt a vádak között abban az ügyben, melynek egyik vádlottja egy fiatalkorú lány volt.

Az I. r. vádlott tizenévesen ismerkedett meg egy német állampolgárságú férfival.  A lány és két barátnője (a II. r. és a III. r. vádlottak) elhatározták, pénzt szereznek a férfitől és barátjától úgy, hogy altatóval elkábítják őket. 2011 áprilisában a két férfi vacsorázni, szórakozni, majd a lakásukra hívta a lányokat.  A vádlottak a IV. r. vádlottól – akinek terhére illegális lőfegyvertartást is felrótt a vádirat – szerzett altató folyadékot belekeverték a férfiak italába, akik ennek hatására rövidesen elaludtak. A lányok átkutatták ruházatukat, illetve a lakást, s órát, készpénzt, ékszereket, mobiltelefont magukhoz véve távoztak, 655.600 Ft kárt okozva a sértetteknek.

A ”csapathoz” nem sokkal később csatlakozott egy másik fiatal, 18 év alatti lány is. Vele 2011 májusában a IV. r. vádlott elegyedett beszélgetésbe Keszthely Sétáló utcájában, s ”jól fizető” bártáncosi munkát ajánlott az elkeseredett lánynak, ám néhány nap múlva már a 76-os út mellett kellett ”dolgoznia” az I. r., a II.r. és az V. rendű vádlott felügyelete alatt. A keresett pénzt a II. r. vádlottnak adta át.

Az I. r. és a II. r vádlottak tagadták a terhükre rótt cselekményeket, vallomást csak a nyomozati szakaszban tettek. Mindketten azt mondták, hogy a német férfiakkal azon az estén elmentek szórakozni, majd a lakásukra, ám részegek voltak, elaludtak. Ébredés után – míg a férfiak aludtak – hazamentek.  A IV. r. és az V. r. vádlottakkal egyetemben tagadták azt is, hogy bárkit prostitúcióra kényszerítettek volna. Velük ellentétben a III. r. vádlott részletes beismerő, a többi vádlott szerepét is leíró vallomást tett.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2014. június 24-én  a Keszthelyi Járásbíróság 2013. október 31. napján hozott elsőfokú ítéletét  az I. r., a II. r., a  IV. r.  és  az  V. r. vádlottak vonatkozásában helybenhagyta. Az I. r. és a II. r.  vádlottakat 2 rendbeli kifosztás bűntettében, mint társtettest, és kerítés bűntettében, mint társtettest mondta ki bűnösnek. Előbbit 1 év 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogházára, utóbbit 4 év börtönre ítélték, s 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az V. r. vádlott kerítés bűntettében, mint társtettes működött közre, ő 2 év 6 hónap börtönt, s 4 év közügyektől  való eltiltást kapott.

A törvényszék megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a  IV. r.  vádlott esetében: társtettesként elkövetett kerítés bűntettének minősített cselekményét bűnsegédként elkövetett kerítés bűntettének minősítette és 2 év  6 hónap börtönre ítélte, 4 évre eltiltva a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet jogerősolvasható  a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjének közleményében.