Olvad-fagy, olvad-fagy …..

Az elkövetkezendő napokban felmelegedés várható, így még aktuálisabbá vált, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a körültekintő közlekedésre és kötelességükre – áll a Zala Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság Közleményében.

Az elmúlt időszakban lehullott hó olvadni kezd és az ereszcsatornákon képződő jégcsapok, továbbá a járdákon megfagyott jég is veszélyezteti a járókelők biztonságát.

A havazás vagy ónos eső miatt a járdák csúszóssá, jegessé válhatnak, ezért fokozottan ügyelni kell a tisztántartásukra. Az ereszcsatornákról lelógó, megfagyott jég szintén nagy veszélyt jelent a járókelőkre nézve.

Az úttest tisztításáról az út fenntartójának kell gondoskodnia, míg a járda tisztításáról az ingatlan tulajdonosának. Kötelességük továbbá letakarítani a járdát, megtisztítani a csatornanyílásokat és az árkokat a hótól, a jégtől és más egyéb anyagoktól, amik megakadályozzák a lefolyást. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület letakarítása az ő feladatuk.

A jégcsapok eltávolítását szintén a tulajdonosoknak kell elvégeznie, vagy elvégeztetnie, köteles továbbá a veszélyes hótömegekről és jégcsapokról a járókelőket figyelmeztetni, kitáblázni az érintett veszélyes szakaszt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a személyi sérülések és balesetek elkerülése érdekében ismételten felhívja a járókelők figyelmét, hogy körültekintően közlekedjenek, és fokozottan figyeljenek a környezetükre.