Balatonfüreden vizsgáznak a Kanizsán készült LED lámpák

Huszonhárom olyan új, elsősorban LED terméket fejlesztettek ki a közelmúltban a GE világítótest üzletágának magyarországi egységeiben, amelyeknek a gyártása részben már megindult, az év végéig pedig mindegyik a piacra kerül.

A legújabb LED-es termékek a zalaegerszegi és a nagykanizsai gyárból kerülnek ki. Áprilisban részben ez a munka is elstartolt, eredménye a balatonfüredi közvilágítás egy részében vizsgázik. Nagykanizsán egyébként korábbról is van bőven feladat: a néhány éve még évi egymilliárd villanykörtét kibocsátott gyárat új beruházásokkal átállították a LED technológiás bel- és kültéri világítórendszerek előállítására. E rendszerek piaca évente akár 50 százalékkal is bővül.

A LED-es fényforrások és armatúrát fejlesztése most zárult le, az intelligens világítási rendszereké az év végéig tart” – mondta a Világgazdaságnak a cég fejlesztéseiről adott interjújában a GE Lighting európai, közel-keleti és afrikai régiókért felelős műszaki igazgatója. Koltai Zoltán tájékoztatása szerint a lezárult Zöld fényforrás programhoz a GE közel 700 millió forint támogatást kapott az Új Széchenyi Terv keretében, a pénz a teljes kiadásnak körülbelül a 37 százalékát fedezte.

A GE világítási üzletágának magyarországi része meghatározó részben a világpiacra termel. Az üzletág régiós központja Budapesten van a globális technológiai központtal együtt, a LED kiválósági központ pedig Nagykanizsán működik. A Lighting fő piacai az Egyesült Királyság és a Közel-Kelet. Koltai Zoltán szerint ígéretes piac az energiahatékonyságra erősen összpontosító Oroszország és a higanygőz lámpákról LED-esekre most váltó Németország is, bár az utóbbiban a helyi gyártók erős versenyt diktálnak.

A villanykörtétől búcsúzó vevők világszerte – így Magyarországon is – jellemzően előbb halogénlámpákra, majd a kicsit drágább, de kevesebbet fogyasztó kompakt fénycsövekre váltanak, és csak legvégül állnak át a LED-ekre. Az ez utóbbival ellátott lámpák értékesítése a GE-nél a kisebb, de a gyorsan növekvő hányadot képviseli.

(forrás: www.vg.hu )