Orosz embargó – Hévíz nagyon megérzi?

Az Oroszország elleni szankciók és a Kreml válaszlépései miatt drasztikusan esik a külföldre utazó orosz turisták száma, az orosz kormány már inkább a belföldi nyaralást ajánlja a lakosságnak –  írja az www.ORIGO.hu .

Az orosz turisták idén nyáron 30–50 százalékkal kevesebb külföldi utat foglaltak le, mint korábban. Az orosz turisták főleg Budapestet és a gyógyfürdőhelyeket kedvelik, például Hévízt, amelyet 2012 óta szinte elleptek.

Nem csoda, hogy a városka alaposan rá is mozdult az orosz turistákban rejlő üzleti lehetőségekre. Az ingatlanoson és az élelmiszerboltoson keresztül a fodrászig és a fogászig szinte mindenki összeteszi a két tenyerét az orosz kuncsaftért. Az ő kiesésük nagy érvágás lenne a településnek.

A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint a külföldi turisták 2013-ban 1200 milliárd forintot költöttek el Magyarországon. Az oroszok aránya (vendégéjszakák alapján) 5-6 százalék körül van, tehát durva becsléssel tavaly legalább 60–70 milliárd forintot hoztak hozzánk. Ám valószínűleg ennél még jóval többet is, mert – ahogy Papp Gábor, Hévíz polgármestere mondja – a szállodások szerint az orosz turisták 70–80 százalékkal többet költenek, mint nyugat-európai társaik.

Oroszországból főleg a 60 év alatti korosztály tagjai látogatják a magyar fürdővárost, tehát szó sincs arról, hogy csak a nyugdíjasok jönnének fürdőzni. Ennek köszönhetően fellendült a kereskedelem is Hévízen, különösen az exkluzív árukat, órákat, ékszereket lehet jobban eladni.

A teljes írás itt: http://www.origo.hu/gazdasag/20140811-arab-turistak-johetnek-az-oroszok-helyett.html