Pályázat a Magyar Holokauszt Emlékév kanizsai programjaira

zsinagogatáblaNagykanizsán a zsidók összegyűjtését 1944. április 26-án kezdték meg. A „gyűjtőtábort” és gettót az izraelita hitközség Fő utcai telkének épületeiben alakították ki, ide koncentrálták a környékről és a városból összeszedett zsidókat, összesen mintegy 1800 személyt. Az első csoportot, mintegy 800 embert április 28-án szállították Auschwiztba. A munkácsival együtt ez volt az első nagyszabású deportálás Magyarországról.

Ezekről a napokról, az elhurcolt emberekről kíván jövő év áprilisának végén Nagykanizsa Önkormányzata a Nagykanizsai izraelita Hitközséggel közös szervezésben megemlékezni.

A képviselők elé került anyag szerint 2014. január 27-én Wallenberg Emlékkiállítás majd április 27-én „Családok, sorsok, történetek a nagykanizsai zsidóság két évszázadából” címmel poszter és műtárgy kiállítás nyílna a Plakátházban. Május 5-én Pauk Anna (Galló Józsefné) Emlékkoncertet rendeznének egykori tanítványai közreműködésével a Nagykanizsán született, holokauszt túlélő, európai hírű zenetanár, énektanár tiszteletére. A programok finanszírozásához az önkormányzat nettó 4 millió forintos pályázatot nyújt be a Miniszterelnökség „alaphoz.