Pannon Tükör – kulturális einstand

Az einstand kifejezést még Molnár Ferenc tette közismerté a Pál utcai fiúkban. Ez az a helyzet, amikor valaki az erősebb jogán lefoglalja valakinek a tulajdonát. A regényben a Pásztor fivérek ezzel a kifejezéssel veszik el a gyengébbektől az üveggolyókat. Kanizsától pedig – évekig tartó hosszú, lassú folyamat végén – így vették el a megye egyetlen kulturális folyóiratát.

pannontükörEzt a lapot még 1995-ben Pék Pál találta ki, ő volt az első főszerkesztője is. Bár a folyóiratnak már akkor bevallottan és vállaltan térségi szerepet szántak, személyén keresztül mégiscsak Kanizsához kötődött, egy volt azon nagyon kevés helyi kezdeményezések közül, melyek nem csak szóban, de tettben is túlmutattak a város határán.

Pék Pál munkáját 2003-ban Péntek Imre vette át, szerkesztőség ekkor átkerült Zalaegerszegre. Mára pedig, ez olvasható ki az új számról szóló MTI hírben, végképp zalaegerszegivé vált. Új főszerkesztője a megyeszékhelyhez kötődik, a „megújult” Pannon Tükör ki van tömve egerszegi témákkal, szereplőkkel. A főszerkesztő közösségi portálos oldalán is „Kedves Egerszegiek!”  felszólítással ajánlja a kiadványt, és rendezői lesznek az első zalaegerszegi kulturális mini fesztiválnak is.

A régiós kitekintésre utalás persze most is elhangzott, a Pannon Tükör a régió kulturális értékeit szeretné feldolgozni.

Nos, ez most, első nekifutásra – az új főszerkesztő nyilatkozata alapján – nem igazán sikerült.