Pereskedés helyett vitarendezés – Megalakult a zalai mediációs munkacsoport

Az állampolgárok peres ügyeinek gyorsabb, költségkímélőbb megoldása lehet a bírósági közvetítés. A viszonylag új keletű lehetőség hatékony gyakorlatának megteremtéséért dolgozik  a Zalaegerszegi Törvényszéken nemrég megalakult mediációs munkacsoport.

 A közvetítés – vagy más néven mediáció – egy olyan, a hagyományos vitarendező (peres) eljárásoktól lényegesen eltérő megoldás, melynek célja, hogy az érintett felek kölcsönös megegyezéssel zárják le vitájukat. A semleges, pártatlan mediátor útmutatásával zajló bírósági közvetítés közbeiktatásával a peres ügy hamar rövidre zárható. Talán így foglalható össze röviden a bírósági mediációs tevékenység, melynek kapcsán 2014. május 12-én mediációs munkacsoport alakult a Zalaegerszegi Törvényszéken.

 

Dr. Vándor Virág

Dr. Vándor Virág

A közvetítői tevékenységről szóló törvény múlt évi módosítása folytán új lehetőség a bírósági közvetítő útján történő vitarendezés. Relatíve új dologról van szó, s emiatt részben kiforratlan még a gyakorlat. A fő feladatunk így elsősorban az, hogy a hatékony, gyors, ügyfélbarát működést megteremtsük – mondta a munkacsoportot törvényszéki mediációs koordinátorként vezető dr. Vándor Virág járásbíró.

A munkacsoportban 9 igazságügyi szakember – 7 bíró és 2 titkár – dolgozik azon, hogy Zala megye bíróságain az állampolgárok számára mind ismertebb és teljeskörűbb legyen a mediáció, mely nem keverendő össze a per előtti közvetítéssel. A bírósági mediációs eljárásban ugyanis az vehet részt, akinek peres ügye már folyamatban van. Többek között vitás munkaügyi helyzetek, szerződéses és szerződésen kívüli jogviták (pl.: kártérítési-, szavatossági-, birtokháborítási-, szomszédjogi perek), valamint válás, gyermekelhelyezés, vagyonmegosztás tekintetében juthatnak egyezségre a felek mediátor segítségével.

– Ahhoz, hogy a lakosság tisztában legyen a lehetőségekkel, elengedhetetlen a jó marketing – mondja dr. Vándor Virág.

A munkacsoport vezetője úgy véli, ez a bíróság munkájához kissé távolról kapcsolódó álló fogalom hatékony eszközként szerepelhet az információ továbbításban. A hagyományos eszközök (sajtóközlemény, interjú, cikk) mellett e célra a törvényszék nemrég elindult Facebook oldalát is tervezi a csoport felhasználni, mivel ez egy kötetlenebb felületet jelent, s azon keresztül olyan állampolgárokat is el lehet érni, akik a mindennapokban amúgy nem kerülnek kapcsolatba a bírósági rendszerrel.

 – Egyelőre még kevesen ismerik a mediáció lehetőségét. Ha polgároknak jogvitájuk van, az első, ami az eszükbe jut, még mindig a bíróság, illetve a per, pedig számos esetben sokkal egyszerűbben és hamarabb megoldhatók a problémák. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy a mediáció a lehetőségét hatékonyan, a jogszabálynak megfelelően alkalmazzuk, hogy kooperáljunk, tapasztalatokat cseréljük a területen dolgozókkal, valamint megismertessük a nagyközönséggel a  a bírósági közvetítés  lehetőségét – fejtette ki dr. Vándor Virág.

Zala megyében a Keszthelyi- és a Nagykanizsai Járásbíróságokon is vannak már mediációra kijelölt bírák (akik sosem lehetnek azonosak a per bírájával). A Zalaegerszegi Törvényszéken működő mediátorként működő bírósági titkár (korábbi bíró) előtt pedig már több megegyezés jött létre a perlekedő felek között.