Péterfys ünnep – a múltról a jövőnek

Mit tehet egy iskola pedagógus közössége, ha azt látja, hogy amit generációk évtizedes munkával felépítettek, azt a praktikum, a szükség – nem megkérdőjelezve ezek indokoltságát – nevében felszámolják? Így járt annak idején a Nagyrác utcai iskola, így a Petőfi, a Hunyadi, a Vécsey, a Zemplén.

Péterfy Iskola 1977, az avatás

Péterfy Iskola 1977, az avatás

Legutóbb ez utóbbi volt tanárai mutattak példát: csendben „megünnepelték” volt munkahelyük, iskolájuk beolvasztásának 10. évfordulóját, mondván, az iskolát be lehet zárni, de szellemiséget nem. A sors furcsa fintora, hogy a 10 évvel ezelőtti befogadó, a Péterfy Sándor Általános Iskola is kis híján hasonló sorsra jutott. De a döntéshozók, tanulva az elődök példájából, most rafináltabb, a megszüntetve megőrizni megoldást választották. Nem beolvasztották, csak egy kicsit leminősítették az iskolát. Tagintézménnyé változtatták, mondván, az idő majd megoldja ezt a helyzetet is. Év közben aztán egy kicsit felgyorsulni látszott a folyamat, amikor kiderült, hogy a nagy országos átszervezés közepette ennek az iskolának a neve eltűnt a rendszerből. Kellett hozzá némi összefogás, levelezgetés, hogy az adminisztratív hibára fény derüljön, s ne kelljen a magyar közoktatás méltán híres, rövid ideig Kanizsán is tevékenykedő alakjának nevét törölni a kanizsai iskolák listájából. De az iskolában dolgozók veszélyérzete nem múlt el. Talán ez is az oka, hogy az 1977-ben avatott intézmény is a múltban keresi a kapaszkodókat. Ezen a héten például a névadó halálának 100. évfordulójára emlékeznek szakmai és diák programmal, az egykor itt tanító pedagógusok találkozójának megszervezésével.

A 8800.hu a maga módján köszönti a Péterfy Iskolát. A rendelkezésre álló anyagból megpróbáltuk teljessé tenni az iskolában végzett osztályok csoportképeinek gyűjteményét az Ilyenek voltunk rovatban. Néhány fotó még – főleg a kezdeti évekből- hiányzik, de ezek talán éppen az ünnepség kapcsán kerülnek majd elő.

A Péterfy Sándor Általános Iskola 2017-ben lesz 40 éves. Nem véletlen a kijelentő mód.