Platán sor – fokozatos búcsú az utca nagyra nőtt névadóitól

1960-as évek

1960-as évek

Azzal, hogy múlt év decemberében a Platán sor névadó fáiból nyolcat kivágtak, tulajdonképpen megkezdődött a város egyik, ha nem a legszebb fasorának tervezett, szisztematikus frissítése. A nem rég kivágott fák sérültek, betegek voltak, ezért sem lehetett eltávolításukkal tovább várni. Helyükre új fák kerülnek, s ha azok már megeredtek, megerősödtek, folytatódik majd a frissítés. A folyamat több évig is elhúzódhat, de így nem kell majd egyszerre tarra vágni a Platán sort.

1970-es évek

1970-es évek

A frissítést részben a fák kora, részben sűrűsége, indokolja (az egyébként 100 évnél is továbbélő platánnak ebben a környezetben és ilyen sűrűségben már az 50 év is komoly kor). A munka – ahogy az egy még 1912 nyarán elfogadott önkormányzati előterjesztésből kiolvasható – 3-5 év múlva folytatható, akkor alapos mérlegelés után a legsűrűbb részeken az egymást leginkább zavaró egyedekből mintegy 30 darabot kellene eltávolítani és helyükre újakat ültetni. Ez utóbbiak erőteljes, előnevelt sorfa méretű egyedek lesznek.

A jelen

A jelen

Így a nagy fák száma felére csökkenne, és közöttük egyre meghatározóbb lenne az új növények szerepe. Mindemellett az sem elhanyagolható szempont, hogy ezzel a módszerrel jobban beosztható a fasor felújításának költsége is.

 

 

 

no images were found