Róma – ahová minden út vezet

Egykor a Földközi tenger körül kialakult világbirodalom központja, ma az utazók egyik, ha nem a legkedveltebb európai úti célja. Van, akit az egymásra épülő évezredek különleges világa, az egykori Római Birodalom romjainak, majd az azt követő évszázadok építészeti emlékeinek furcsa harmóniája fog meg. Mások a világ egyik spirituális központjaként tekintenek rá, hitük megerősítését keresik s találják meg itt. Megint másokat a déli derű vonz, az a varázslatos hangulat, mely az itt élők természetéből fakad. Ez a város mindenkinek nyújt valami felejthetetlent.

A Vatikán, az állam a városban. A Szent Péter Bazilika és a tér látványa, kisugárzása még azokat is megérinti, akik egyébként nem kötődnek a római katolikus egyházhoz. A Vatikáni Múzeum pazar gyűjteménye pedig semmihez nem hasonlítható. De igaz ez a többi látványosságra is.

Hadrian Mauzóleuma, vagy ismertebb nevén az Angyalvár, amelyet Hadrianus császár római kormányzó építtetett mauzóleumként saját maga és családja számára. A híres Mózes szobor, aztán Róma egyik szimbóluma, a Colosseum, mely a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása. Ezt követően jöhet a Capitolium, amely Róma hét dombja közül az egyik legmagasabb és leghíresebb, a Forum Romanum, és a Campus Martius között található. Más világ a Piazza Navona, Róma egyik legszebb és legnépszerűbb tere, ahol korábban a város legkedveltebb piaca működött, valamikor itt hajócsatákat is rendeztek úgy, hogy a teret elárasztották vízzel.
Trevi-kúthoz. A világ egyik leghíresebb és legszebb szökőkútjába rengetegen dobnak aprópénzt, mivel a hiedelem szerint, aki pénz dob a kútba, az visszatér Rómába.
Végül a Spanyol lépcső. Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője, a rómaiak egyik kedvenc találkahelye 138 lépcsőfokból áll, 1717-ben épült, és utoljára 1995-ben újították fel.

Hogy még sok látnivaló kimaradt? Persze, de Rómába nem elég egyszer elmenni!