Rózsa – Teleki –Tavasz kereszteződés – lehet itt is a körforgalom a megoldás?

Ami – mindegy, hogy gyalog, vagy járművel – az arra közlekedőknek napi problémát jelenet, s ami a közlekedési szakembereknek már régóta okoz némi fejfájást, az most elérte az önkormányzati képviselők ingerküszöbét is.

bele1A tavaszi halálos kimenetelű baleset után múlt héten a testületi ülésen is téma volt, hogy kezdeni kellene valamit a Teleki utca – Tavasz utca –  Rózsa utca kereszteződéssel. A gond itt több rétű, alapvetően a járművezetőknek okoz gondot, de veszélyezteti a gyalogosokat is.

Aki járt már arra, tudja, hogy a Rózsa utcába a Tavasz utcába, vagy viszont, az „elcsúszott” nyomvonalon áthajtani nem egyszerű. A Tavasz utcai orvosi rendelőbe a lakótelepről átjárók pedig azt élik meg nap, mint nap, hogy a hosszú Teleki utca közepén lévő, esetenként a fényviszonyok miatt rosszul látható gyalogosátkelő milyen veszélyes hely.

bele2A helyzet most annyiban változik, hogy az interpelláció nyomán induló szakmai vizsgálatnak valamilyen megoldást is kell javasolnia. Ezek egyike lehet a talán legbiztonságosabb körforgalom, de ennek kiépítése lenne valószínűleg a legköltségesebb. Ráadásul – s erre az ettől a ponttól nem messze lévő „racsnis” vagy ha úgy jobban tetszik biztonsági zónás átkelő tavaszi kálváriája világit rá – a Teleki utca alatt régi, elavult vízvezeték húzódik, tehát egy ilyen átalakítás együtt kellene, hogy járjon a közműrendszer felülvizsgálatával is. Ahhoz, hogy el lehessen dönteni: mi lenne itt a legjobb, legbiztonságosabb megoldás, persze nem kellenek a gazdasági megfontolások. De megvalósítás esetén ez már perdöntő lehet.

bele3No és van még egy gond, ami egészen más természetű, de erre is választ kell adni (bár lehet, hogy erre a legegyszerűbb a megoldás). A 8800.hu úgy tudja, hogy ahhoz, hogy a városban a gépjárművezetői oktatás és vizsgáztatás megmaradhasson, a településen belül a gyakorláshoz szükséges egy több száz méter hosszú, négy sávos, tehát a párhuzamos közlekedés gyakorlására alkalmas útszakasz, s a Teleki utca ezt a szerepet is betölti. Kérdés, ha egy körforgalom kerül a közepére, akkor is megfelel-e az ilyen irányú követelményeknek?