Sajátjaként bánt a társasház pénzével a kanizsai közös képviselő

3 évre felfüggesztve 1 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a társasházi közös képviselőt, akit folytatólagosan elkövetett sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség.

A vádlott 2003 februárja óta egy nagykanizsai társasház közös képviselője. A vád szerint 2009-2012 között több esetben is kifogásolható volt a társasház gazdálkodása. A társasház nem rendelkezett számviteli politikával, illetve pénzkezelési szabályzattal, költségvetés, leltár, pénzleltár sem mindig készült. A pénzeszközök könyvelése nem volt teljes körű: a vádlott a pénztárba befolyt összegeket nem, vagy nem szabályszerűen fizette be a ház üzemeltetési bankszámlájára, illetve a bankból felvett összegeket sem mindig bevételezte a pénztárba. A 2009-2011. években a vádlott a társasház számlájáról 4.850.000 Ft összeggel a sajátjaként rendelkezett.

Mindemellett kiderült: a vádlott hamis bizonyítványokat mellékelt a jegyzőnél leadott társasház kezelői tevékenységet bejelentő formanyomtatvány mellé.

A vádlottat 2015. március 10-én bűnösnek mondta ki a bíróság folytatólagosan elkövetett sikkasztás, folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértésének, valamint közokirat-hamisítás bűntettében, s 1 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztette és 3 évre eltiltotta a társasház kezelői tevékenység gyakorlásától. Mindemellett a bíróság kötelezte a vádlottat az okozott kár és kamatai megtérítésére az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.

Az ítélet nem jogerős, a felek 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn, a fellebbezés megfontolása végett.