Egy adminisztrátor sokmilliós sikkasztása – a csatornarekonstrukció 11 milliárdjából közel 15 millió neki jutott

Nagykanizsán 2008-ban azért alakult 15 környéki önkormányzat illetékességi területén térségi víziközmű társulat, hogy a regionális szennyvíz beruházáshoz sikeres pályázat esetére az érdekeltségi tagdíjakat beszedje, ezáltal az önerőt biztosítsa. A Nagykanizsai Regionális Szennyvíz Társulás Európai Unióhoz beadott pályázata 2010. nyarán támogatást nyert 11 milliárd Ft értékű, a szennyvízhálózat kialakítását, illetve a nagykanizsai szennyvíztelep rekonstrukcióját magában foglaló projekt végrehajtására, de Surd és Liszó települések szennyvízelvezetését a döntéshozó azonban nem támogatta. Emiatt a víziközmű társulat úgy döntött, hogy a két település befizetéseit a lakosoknak vissza kell utalni.

A víziközmű társulat egyetlen alkalmazottja adminisztrátorként a terhelt volt, akinek a feladatkörébe tartozott a befizetések, kifizetések rendezése, valamint ezek nyilvántartása. Az adatbázist kezelő terhelt 2010. évtől kezdődően az analitikus nyilvántartásokban szereplő adatokat meghamisította, majd hamis okiratok készítésével 2010-2012 években folyamatosan pénztári kifizetésekkel 14.674.501 Ft-ot vett fel, és tulajdonított el. A társulatnak okozott kár nem térült meg.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség az ügyben sikkasztás büntette és okirat hamisítás vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróság előtt – olvasható dr. Kondákor Ferenc fűügyész közleményében.