Sajátjaként bánt a társasház pénzével – Jogerős ítélet a nagykanizsai közös képviselővel szemben

A Zalaegerszegi Törvényszék helyben hagyta a Nagykanizsai Járásbíróság idén márciusban született első fokú ítéletét: végrehajtásában 3 évre felfüggesztve 1 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztést kapott az a társasházi közös képviselő, aki nem megfelelően gazdálkodott a rábízott összegekkel.

A vádlott 2003 februárja óta volt egy nagykanizsai társasház közös képviselője. A vád szerint 2009-2012 között több esetben is kifogásolható volt a társasház gazdálkodása. A társasház nem rendelkezett számviteli politikával, illetve pénzkezelési szabályzattal, költségvetés, leltár, pénzleltár sem mindig készült. A pénzeszközök könyvelése nem volt teljes körű: a vádlott a pénztárba befolyt összegeket nem, vagy nem szabályszerűen fizette be a ház üzemeltetési bankszámlájára, illetve a bankból felvett összegeket sem mindig bevételezte a pénztárba. A 2009-2011. években a vádlott a társasház számlájáról 4.850.000 Ft összeggel a sajátjaként rendelkezett.

Mindemellett kiderült: a vádlott hamis bizonyítványokat mellékelt a jegyzőnél leadott társasház kezelői tevékenységet bejelentő formanyomtatvány mellé.

A vádlottat I. fokon 2015. március 10-én bűnösnek mondta ki a Nagykanizsai Járásbíróság folytatólagosan elkövetett sikkasztás, folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértése, valamint közokirat-hamisítás bűntettében, s 1 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztette és 3 évre eltiltotta a társasház kezelői tevékenység gyakorlásától. Mindemellett a bíróság kötelezte a vádlottat az okozott kár és kamatai megtérítésére az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.

Ezt a döntést hagyta helyben a Zalaegerszegi Törvényszék 2015. szeptember 11-én, így az jogerőre emelkedett.