Sármelléki repülőtér – Széles Gábor most befutó lehet?

Elbukott a sármelléki reptér felszámolása, a vevő ugyanis nem fizetett határidőre. A Napi.hu értesülései szerint ugyan a bánatpénznek számító 30 millió forintot már korábban átutalták, de a foglalónak minősülő összeget már nem teljesítették a tegnapi határidőig a brit befektetők. Ezért a felszámoló Vectigalis Zrt. kénytelen új pályázatot kiírni a reptér üzemeltetésére.

A Héviz-Balaton Airport néven futó regionális repteret négy éven át nem tudták eladni. A legutolsó pályázatra  egy brit és egy magyar cég jelentkezett. Az előbbi nevében Linusz Imre tett ajánlatot, míg az utóbbi cég, a SGH Aviation Kft. Széles Gábor milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik.

A felszámoló egy ártárgyalást követően 800 millió forintos vételáron a brit befektetőt hirdette ki győztesnek, miután Széles  600 milliót ajánlott.  A felszámoló  nem a repteret pályáztatta meg  – ez ugyanis a sármelléki és zalavári önkormányzat tulajdonában van, hanem  sármelléki reptér eszközeit, amelyek felszámolás alatt álló FB Aviation Kft.-hez és a Cape Clear Aviation Kft.-hez tartoztak.

A korszerű regionális repteret jelenleg a hévízi önkormányzat cége, a Hévíz-Balaton Airport Kft. működteti. Az utasforgalom 2007-ben és 2008-ban érte el eddigi maximumát. Az akkori 110 ezer utas helyett idén várhatóan 35 ezer turistát fogadnak.

Széles Gábor, miután a felszámoló kihirdette az előző pályázat eredményét, úgy nyilatkozott, hogy kormánybiztos kinevezését kéri a Miniszterelnökségtől a repülőtér eladása kapcsán. Ennek a kormánybiztosnak feladata lehetne az ügyben érintett három önkormányzat, Zalavár, Sármellék és Hévíz érdekeinek összehangolása, a felszámoló által kiírt pályázat ellenőrzése, illetve az a körül lévő anomáliák megszüntetése.

Annak kapcsán, hogy az eladás meghiúsult és új pályázatot írnak, Széles Gábor úgy nyilatkozott: nem döntötte még el, hogy indul-e az újabb pályázaton.

Széles Gábornak a repülőtértől valamivel több, mint 10 kilométerre lévő Zalacsányban már komoly idegenforgalmi érdekeltségei vannak, s korábban itteni, óriási költségvetésű további fejlesztésekről nyilatkozott.

(forrás: www.napi.hu )