Sármellékről is indulnak törökországi chartergépek

A jövő év nyarától Sármellékről is indulnak a törökországi Antalyába chartergépek, de a tervek szerint más országokba is vinne utasokat a járatokat szervező Green Travel – közölte a társaság ügyvezető igazgatója.

A Hévíz-Balaton Airporton tartott sajtótájékoztatón Göktas Merdol elmondta: Magyarország második-harmadik legjelentősebb charterjáratokat üzemeltető kiutaztató cége Budapestről és Debrecenből idén 30 ezer utast szállított, s felmérésük szerint ebből mintegy 4800 a nyugat- és dél-dunántúli megyékben él. Erre alapozva közlekedtetnek a jövő év júniusától 10 héten át Sármellékről a törökországi Antalyába járatokat, összesen közel 4000 utasra számítva.

Az ügyvezető szerint ebből a térségből ennél is több utasra számítanak a későbbiekben, ezért terveik között szerepel, hogy hosszabb időszakban és más útirányokba, például Görögországba is indítanának járatokat. Az igények ismerete alapján elképzelhető, hogy Törökországból is hoznának vendégeket Sármellékre.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az utóbbi években, mióta Hévíz városa átvette a reptér üzemeltetését, a folyamatosan növekvő forgalom 99 százalékát a beutaztatás teszi ki.

Kérdésre válaszolva elmondta: a tavalyi mintegy 25 ezer utas után a repülőtér idei forgalma október végéig meghaladta a 30 ezret. Reményeik szerint év végéig elérheti a 35 ezret is, a karácsonyi és újévi ünnepek idején ugyanis még hat moszkvai charterjárat érkezését jelezték. Ez utóbbi kapcsán azonban kitért arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus a sármelléki repülőtér forgalmának alakulására is hatással van.

Papp Gábor, a repteret üzemeltető Hévíz polgármestere az MTI kérdésére elmondta: a repülőtér eszközeit alig egy hónapja 703 millió forintért megvásárló, Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában lévő SGH Aviation Kft. az elmúlt hetekben már birtokon belülre került. A társaság kifizette a reptér utastermináljának, cargobázisának, irányítótornyának és a mindezekhez tartozó technikai eszközöknek a vételárát a felszámoló Vectigalis Zrt.-nek, illetve megtörtént a leltár és az eszközök átadása-átvétele.

Az önkormányzati cég most már az SGH Aviation Kft.-vel áll szerződésben a reptér üzemeltetésére, de már tartanak az egyeztetések arról, hogy a jövőben miként működtetheti közösen a hévízi önkormányzat és a reptér új tulajdonosa a sármelléki légibázist – tette hozzá a polgármester.