Zala két beruházással is érintett – kiemeltté nyilvánították a „Vizeink jó kezelése” prioritás beruházásait

A kormány kiemelt beruházásokká nyilvánított a Környezet és Energia Operatív Program „Vizeink jó kezelése” című prioritása beruházásait, ami gyorsabbá teszi az ügyintézést e beruházások esetében.

E beruházások – a kiemeltté nyilvánítás révén – 19 eljárásban élveznek elsőbbséget, köztük különféle környezetvédelmi, vagy talajvédelmi engedélyezési ügyintézésben.

26_5A beruházások közé tartozik a Sármellék-Zalavár volt szovjet katonai repülőtér kármentesítése, ahol a két érintett önkormányzat létrehozta a Sármellék-Zalavár Repülőtér Kármentesítő Társulást, mely a benyújtott pályázattal 100%-os támogatottság mellett bruttó 4 437 440.075 forintot nyert a repülőtér kármentesítési munkálatainak elvégzésére. A munkálatok 2011 őszén kezdődtek el, a kármentesítési projekt zárási időpontja 2015. június 30-a, eddig kell a repülőtér területét olyan mértékben megtisztítani, hogy a szennyezés által előidézet kockázat elfogadható szintre csökkenjen. A kármentesítéssel nőhet a környék turisztikai presztízse és akár az ingatlanok értéke is emelkedhet.

A másik zalai beruházás a Zalaegerszeg Búslakpusztai lezárt hulladéklerakó okozta szennyezés lokalizációját célozza meg. Itt az 1984 – 2002 között történt hulladéklerakás felhagyott bányagödrökben, műszaki védelem nélkül. A lerakó körül 1993 óta végeztek vizsgálatokat, melyek szennyeződést jeleztek. Ennek munkának is 2015 közepéig kellene befejeződnie. (a fotók a sármelléki kármentesítésről készültek, forrás: sarmellek-zalavar-projekt.com)