Sikkasztó zálogházi alkalmazott ellen emeltek vádat Zalában

Fiktív zálogjegyekkel több mint 11 millió forintot sikkasztott el Zalaegerszegen néhány hónap alatt egy zálogházi alkalmazott, aki ellen a napokban emeltek vádat – közölte a Zala Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A zalaegerszegi zálogház egy takarékszövetkezettel kötött szerződés alapján, annak hitelfedezeti tevékenysége mellett működött, a vádlott 2011 óta volt ott alkalmazott. A zálogba adott értékekért adott kölcsönökkel foglalkozott, ékszer- és nemesfémtárgyak becsüseként, valamint a pénztár és az értéktár kezelőjeként dolgozott. A beadott ékszereket, aranytárgyakat megvizsgálta, megállapította értéküket, tasakba csomagolta, majd kifizette a takarékszövetkezet által biztosított hitelkeretből az azokért járó összegeket.

A férfi a 2012 júliusától novemberig 115 esetben csak fiktív záloghitelezést végzett, vagyis elkészítette a zálogjegyeket, azokat sorszámmal látta el, kitöltötte a zálogtárgyra vonatkozó részeket is, de a dokumentumokhoz többször csupán üres tárolótasakot csatolt. Előfordult, hogy a tasakba irodai gemkapcsot tett, vagy más, értékesítésre szánt aranytárgyakat rakott bele.

A fiktív zálogpapírok révén összesen csaknem 11,4 millió forintot sikkasztott el, de a zálogház házipénztárból is kivett csaknem egymillió forintot.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a férfi ellen sikkasztás és más bűncselekmény miatt emelt vádat.