Sivatagi művésztelepen vett részt Ludvig Zoltán festőművész

Sivatagban, sátortáborban kialakított művésztelepen, 27 további ország képzőművészével együtt alkotott csaknem két hétig Katarban Ludvig Zoltán.

ludvig-beleA nagykanizsai alkotó, a kendlimajori Ludvig Nemzetközi Művésztelep névadója az MTI-nek elmondta: a katari meghívás a fővárosban, Dohában megrendezett 3. Al Ashmak International Art Symposiumra érkezett. Az ennek keretében tartott művésztelepet a katari Kulturális Minisztérium, a Regency Art Doha és a Dohai Turisztikai Hivatal szervezte.

Idén 28 országból 48 képzőművész kapott meghívást az először három éve megrendezett sivatagi művésztelepre. A szervezők célja ezzel a rendezvénysorozattal az volt, hogy Katart „feltegyék a világ kortárs képzőművészeti térképére”.

Bemutatták egy hamarosan felépülő kortárs művészeti múzeum, a Regency Art Doha Modern Art Museum terveit is. Ezt az impozáns múzeumot Katarban készülő alkotásokkal fogják megtölteni, ezért hívnak művészeket a világ minden tájáról. A mostani művésztelep résztvevői három-három nagyméretű vásznat festettek vendéglátóiknak.

beleMint Ludvig Zoltán elmondta, a szokatlan helyszínen, a sivatagi sátortáborban meglepően kiváló körülmények között laktak és dolgoztak. Hatalmas, nyitott műteremsátorban alkottak a meghívottak, akik számára nem volt kötött téma, sem technikai elvárás. Estéről estére pedig valamennyi művész bemutatkozhatott vetített anyagaival.

A kendlimajori művésztelep létrehozója hozzátette: „amikor az ember túljut a megfelelés stresszes állapotán”, nyugodt szívvel vállalja, hogy olyan festményeket alkot, amelyek méltó módon képviselik a magyar alkotókat a katari múzeum falán. A sivatagi rendezvény pedig ahhoz is hozzájárult, hogy az új barátságok, kapcsolatok révén a Ludvig Nemzetközi Művésztelep is gazdagodjon.

(illusztráció: Regency Art fotói)