Sormás: ma államtitkári fórum, pénteken útlezárás

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára részvételével tartottak rögtönzött lakossági fórumot szerda délben a Zala megyei Sormáson, hogy a település nagy számban összegyűlt lakóit a tervezett befogadóállomásról tájékoztassák.

Az államtitkár a polgármesterrel történt egyeztetés utáni fórumon kifejtette: konténerekből, sátrakból álló, már látványában is az átmeneti jelleget mutató, mintegy ezer ember befogadására alkalmas, hangsúlyozottan ideiglenes tábort kívánnak kialakítani. Az építkezés várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg.

A közbiztonságot és a közegészségügyet érintő felvetésekre válaszolva többször is kiemelte: garantálni fogják az ott élők megfelelő biztonságát, ezért is kívánnak egyeztetésekkel kompromisszumos megoldásra jutni a településsel.

Pogácsás TiborPogácsás Tibor a település független polgármesterével, Pőcze Edittel és a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Cseresnyés Péterrel tartott zárt ajtók mögötti egyeztetést a polgármesteri hivatalban, ennek idején a mintegy ezer lelkes falu lakói közül csaknem százan gyűltek össze az épület előtt. A többség higgadtan várta az egyeztetés eredményét, többen azonban tiltakozásul és a vélt közegészségügyi veszélyre figyelmeztetve egészségügyi maszkot húztak az arcukra.

Miután az egyeztetés véget ért, az államtitkár úgy döntött, hogy részt vesz egy rögtönzött lakossági fórumon, így a zsúfolt faluházban rövid tájékoztatást adott a befogadóállomással kapcsolatos döntés hátteréről, illetve kérdésekre is válaszolt. A fórumon nagykanizsai önkormányzati képviselők és Teleki László szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt, illetve kérdezett.

A BM államtitkára azt mondta, mivel Magyarországon át vezet az illegális migráció egyik fő útvonala, (erről szóló írásunk: http://www.8800.hu/aktualis/menekulttabor-miert-itt/ ) a kormánynak döntenie kellett a szerb határ melletti kerítés megépítéséről, hogy ezzel „üzenjen” a menekülteknek és az embercsempészeknek is: az ország nem tűri ezt a helyzetet és megvédi a polgárait. Tényként fogalmazta meg, hogy vannak olyanok, akik valóban kényszerűen menekülnek el a hazájukból, de az ő kiválasztásuk az ideiglenes befogadóállomásokon történik, ezek azonban mára túlzsúfoltak lettek.

Közölte: új, de hangsúlyozottan ideiglenes állomásokat kell építeni, „átmeneti időre, nem tartósan, hanem egy-másfél évre”, amíg a menekülthullám várhatóan lecsillapodik, addig van szükség ezekre a létesítményekre.

Az oda érkezők már a sátrakból, konténerekből láthatják, hogy nem állandó helyről van szó, ezért nem laktanyákat szemeltek ki, hanem olyan állami ingatlanokat kerestek, amelyek közel vannak a főutakhoz – jelezte Pogácsás Tibor.

A település lakóinak kérdéseit a fórumon többségében Póczai Zoltán alpolgármester tette fel, aki egyebek mellett hiányolta, hogy a kormányzat nem egyeztetett az ott élőkkel, de kérdésként fogalmazta meg azt is, hogy miért éppen Sormást választották ki, és milyen garanciákat kapnak arra, hogy nem költöztetik a tábort a településen belül állandó helyre.

Úgy fogalmazott: tartanak attól, hogy egy nyitott tábor esetén megszűnik a közbiztonság, fertőzésveszélytől félnek, illetve meggyőződésük, hogy az ott elhelyezett, „katonai” múlttal rendelkező emberek erőszakosak lesznek, „rabolni, ölni fognak”, hogy a megélhetésükről gondoskodjanak.

Gábris Jácint, a Jobbik nagykanizsai önkormányzati képviselője kijelentette: sem a sormásiak, sem a közeli nagykanizsaiak nem akarnak a lakóházaikhoz közel menekültek befogadását szolgáló tábort látni.

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő pedig „életveszélyesnek” nevezte, hogy társadalmi egyeztetés nélkül akarnak Zalában ilyen tábort létrehozni.

A fórumot „normális és korrekt” légkörűnek értékelő Pogácsás Tibor válaszában közölte: ezekben a napokban is folyamatosan egyeztetnek arról, miként lehet a buszközlekedést biztosítani a  táborlakóknak, hogyan lehet a közlekedésbiztonságra nagyobb figyelmet fordítani, illetve hogyan lehet garantálni az ott élők számára a megfelelő közbiztonságot. Foglalkoznak azzal a felvetéssel is, hogy a lakóépületektől távolabbi állami ingatlanon is lehetséges-e a tábor kialakítása.

Kitért arra: „a menekültkérelem elbírálása alatt lévő menekülteket” helyeznék ott el ideiglenesen. Az orvosi ellátást a táboron belül kívánják megoldani, egy esetleges járványügyi helyzetben pedig a katasztrófavédelem gondoskodna arról, hogy lehetőség szerint szintén a táboron belül kezeljék a problémát.

Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselő hozzászólásában azt mondta: nem a törvényhozás, hanem a kormányzat döntött, de képviselőként igyekszik mindent megtenni azért, hogy tárgyalásokkal mindenki számára elfogadható, megnyugtató eredményt érjenek el.

A fórum végén Póczai Zoltán még egyszer szót kérve azt mondta: nem kaptak választ minden kérdésükre, ezért péntek délután félpályás útlezárással kísért demonstrációt tartanak Sormáson, ennek tényét már be is jelentették a rendőrségen.

(Fotók: MTI/Varga György)