Udvarias NEM Sormásnak – a kormány mindent megad, (megígér) de nem hátrál

A kormány mindent megtesz azért, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden az MTI-nek, miután egyeztetett a két új ideiglenes befogadóállomás településeinek polgármestereivel.

Pogácsás Tibor tájékoztatása szerint a polgármesterekkel áttekintették az ideiglenes tábor által okozott vélt vagy valós biztonsági kockázatokat, és azt, hogy miként lehet megóvni a települések biztonságát. Erre példaként hozta, hogy a tárca segítséget nyújt a polgárőri és rendőri jelenlét erősítésében, és – amennyiben szükséges – térfigyelő kamara-rendszer kiépítésében.

Az államtitkár érthetőnek nevezte a lakossági aggályokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az újonnan létrehozandó állomást rövid időre tervezik, és a megvalósítás alatt is folyamatosak lesznek a kormányzati egyeztetések. Az ezer-ezer fős nyitott intézményekben a menekültkérelem elbírálásáig helyezik el az illegális migránsokat – közölte.

Martonfa és Sormás vezetője azt is kérte, hogy a kormány oldja meg az ideiglenes befogadóállomással összefüggő problémákat – tette hozzá, jelezve: mindent megadnak a települések mindennapi életének zökkenőmentességéhez.

A szerkesztő megjegyzése: az történt, ami várható volt, azaz segítséget ígértek a polgármestereknek, de arról nincs szó, hogy a kormány megváltoztatná döntését. Ha tetszik, ha nem, ez így logikus. Ahogy azt már korábban is megírtuk ( http://www.8800.hu/aktualis/sormas/), ha a kormány most meghátrál, akkor soha nem fog megoldódni a menekültek elhelyezésével kapcsolatos probléma. Mert ha Sormás eredményesen tiltakozik, akkor mit mondanak majd a következőnek, aztán a következőnek, és így tovább….

A sormásiak megtették, amit lehetett: tiltakoztak, kértek, de kérésük nem talált meghallgatásra.