A sürgősség nem jelenti azt, hogy azonnal

Figyelemreméltó és megszívlelendő információkat tartalmazó tábla fogadja a kórházban az új Sürgősségi osztályt a mentő bejáraton keresztül megközelítőket. Persze amikor saját bajára keres gyógyírt az ember, nem nagyon van kedve ilyen táblákat olvasgatni, hiszen mielőbb orvos elé szeretne kerülni, azt szeretné, ha sürgősen ellátnák. Pedig – akármilyen furcsa, a sürgősségnek is vannak határai, s ez a tábla pontosan erről szól. plakátbeleA lényeg: a sürgősség nem jelent azonnal-t, itt nem az érkezési sorrend, hanem a beteg állapota dönti el, hogy mennyi időn belül kap orvosi segítséget. A mellékelt fotón tanulmányozható a nemzetközi normáknak megfelelő beosztás és időtartam, ezért itt és most csak néhány érdekesség.

Az első (piros) fokozatba tartozik az a beteg, akinél újraélesztés szükséges. Az ő ellátáshoz valóban azonnal hozzáfognak, de ez az ellátási idő fél órától akár 3 óráig is terjedhet.

Ettől csak minimálisan tér el a II. fokozat, azaz a kritikus (életveszélyes) állapot. A legalsó, azaz a protokoll szerint „Halasztható ellátási szükséglet” esetében az ellátás megkezdésére akár 2 órát is várhatunk, attól függően, hogy az adott időszakban mennyi beteg tartozik az előző kategóriákba.

Az is lényeges, hogy a kezelés megkezdése utáni további esetleges tennivalók, konzíliumok, laboratóriumi vizsgálatok további időt igényelnek. Egy röntgen esetében a felvétel elkészítése nem lehet több 30 percnél, de a lelet kiadásáig ezt követően akár egy óra is eltelhet, attól függően, hogy aktuálisan mekkora a forgalom az intézményben.

Szóval türelem. Bármennyire is elviselhetetlennek tartjuk magunk, vagy hozzátartozónk állapotát, nem tehetünk mást, mint hogy megbízunk azokban, akiknek a sürgősség értelmezéséről teljes felelősségük tudatában dönteniük kell.