Szúnyogirtás – Bővült a kezelés alá vont zalai települések köre  

Zalában az eredeti listához képest további 22 települést vontak be a programba (Az eredeti lista itt olvasható: http://www.8800.hu/aktualis/itt-lesz-zalaban-szunyogirtas/ ) . A bővítés elsősorban Lenti környékét, illetve a Kerka patak melletti településeket érinti, a megye középső részét és Nagykanizsa környékét nem. Az újonnan bevont települések listája a cikk végén olvasható.

A központi szúnyoggyérítés második hetében légi kémiai kezeléssel 84634, földi kémiai technológiával pedig 37729 hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek, biológiai gyérítés pedig közel tízezer hektáron lesz. A munka első hetében a kedvezőtlen időjárás némiképp akadályozta a munkát, volt, hogy az erős szél miatt a gépek nem tudtak felszállni.

A gyérítést végző konzorcium arra törekszik, hogy az ütemtervhez képest kialakult csúszást a hét végén behozza.

A szúnyoggyérítéssel kapcsolatban számos kérdés felmerült. Az embereket nemcsak az érdekli, hogy ki és mennyiért végzi az irtást, hanem az alkalmazott vegyszerekről, a feladatot végzők szakképzettségéről, a követendő magatartási szabályokról is kérdeznek. Arra is kíváncsiak, mi a teendő, ha saját településük nem szerepel a kezelt települések listáján, de szükség lenne a gyérítésre, vagy már volt, de a szúnyoginvázió visszatért.

A szakértői válaszokból kitűnik, hogy a kifejlett szúnyogokat (imágókat) légi járműről úgynevezett finomcseppes eljárással permetezik, ilyenkor az irtószert apró cseppekre bontva juttatják ki. Földi irtás esetében jellemzőbb a melegködképző-generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül a kezelt területen. A felhasznált irtószereket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján. Az irtószerek emberre és melegvérű állatokra nem ártalmasak, a méhekre azonban igen, ezért az önkormányzatok a náluk bejelentkezett méhészeket idejében értesítik a gyérítésről, hogy időben el tudják zárni méheiket. Mint minden rovarirtás esetében, a szúnyoggyérítésnél is tartózkodni kell attól, hogy közvetlen kontaktusba kerüljünk a kezelést végző járművekkel, a gépekkel, irtószertartályokkal, magával a szerrel. Ha ez utóbbi mégis bekövetkezne, az érintett bőrfelületet alapos szappanos mosásnak kell alávetni.

 Egy-egy település a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyfélszolgálatának email-címén, vagy az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság elektronikus postacímén jelezheti, ha szükség lenne irtásra, vagy a már lefolytatott kezelés ismétlésére a szúnyogok újbóli megjelenése miatt.

 Zalában itt is lesz szúnyogirtás: Belezna, Belsősárd, Bödeháza, Csesztreg, Csörnyeföld, Dobri, Gáborjánháza, Gosztola, Kerkakutas, Kerkateskánd, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Lenti, Lovászi, Nemesnép, Rédics, Resznek, Szentgyörgyvölgy, Szijártóháza, Tornyiszentmiklós, Zalaszombatfa

 Az irtás jövő heti, Zalára érvényes, részben időjárás függő ütemezése:

Július 1.

Csörnyeföld, Tornyiszentmiklós, Lovászi, Lenti, Rédics, Zalaszombatfa, Gáborjánháza, Bödeháza, Belsősárd, Resznek

 Július 2.

Baglad, Belezna, Csesztreg, Dobri, Gosztola, Kerkakutas, Kerkateskánd, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Nemesnép, Szentgyörgyvölgy, Szijártóháza

 Július 3.

Kistolmács, Zajk, Bázakerettye, Lasztonya, Várfölde, Bánokszentgyörgy, Bucsuta

(forrás: www.katasztrofavedelem.hu )