Szúnyogirtás Zalában –lesz is, meg nem is (Kanizsán nem lesz)

Ahogy az a múlt pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: a kormány átvállalta az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, amelyek szervezését a hivatásos katasztrófavédelemre bízta. Az ehhez szükséges közbeszerzési eljárások lezajlottak, a szerződéseket megkötötték, ha az időjárás engedi, akár hétfőn megkezdődhet a gyérítés Budapesten és még hétszáz településen.

Zalában a közzétett lista szerint összesen 48 települést és térségét érinti a gyérítés, levegőből több mint 6 ezer, míg földi kémiai technikával 1000 hektáron végeznek irtást. A listából kiolvasható, hogy elsősorban a vizes területeket (Mura, Kis-Balaton, Zala folyó) érinti az országos akció. Nagykanizsa és környéke nincs a kezelt települések között, a hogy egy képviselői interpellációra adott polgármesteri válaszból tudható, helyi forrás sem áll rendelkezésre erre a célra. A város teljes területére kiterjedő, több alkalommal szükséges szúnyogirtás a korábbi árajánlatok szerint többmilliós költségű, s erre az önkormányzat költségvetésében jelenleg nincs fedezet. Amennyiben a helyzet romlana – szól a válasz – az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedést.

Az országos szúnyogirtási akcióról szóló közlemény kitér arra is, hogy a környező országokban már megjelent és felbukkanhat –elsősorban a déli és nyugati országrészben – az ázsiai tigrisszúnyog. ( A tigrisszúnyog számos vírusos kórokozó, beleértve az Észak-Nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az encephalitis, dengue láz, Chikungunya láz, valamint számos fonalféreg (mint amilyen a Dirofilaria immitis) hordozója –olvasható a www.wikipedia.org

-on.)