Táblagéptől a szalonnáig – vittek mindent, ami a kezük ügyébe került

Ékszer, táblagép, szerszámok, üzemanyag, konyhai eszközök, ágynemű, bor és szalonna. Többek között ilyen tárgyakat zsákmányoltak azok a sorozatbetörők, akik egy-egy környéken több ingatlanba is illetéktelenül jutottak be, s szinte válogatás nélkül mindent vittek, amit találtak. Az ügyekkel e hét második felében foglalkoznak a bíróságok.

 A Keszthelyi Járásbíróságon ma két ügyet is tárgyalnak. Reggel 8:30-kor egy 2012 nyarán zajló betöréssorozat miatt állnak bíróság elé a vádlottak, akik néhány hónap alatt több mint 2 milliós kárt okoztak. Egy keszthelyi étteremből szinte minden mozdíthatót (lapradiátorok, tűzhely, gázbojler, sütőlap, elektromos vezetékek, fagyasztóláda, konyhai eszközök, asztalok, székek) elvittek, két Balaton-parti telepről aggregátort, szivattyút, kapálógépet, vaslemezeket és talicskát magukhoz véve távoztak. Megjártak egy keszthelyi és egy alsópáhoki panziót, s néhány ingatlant is, a keszthelyi Szent Miklós temetőből pedig réz dísztárgyakat tulajdonítottak el.  A vádirat szerint több mint 2 milliós lopási és rongálási kár írható a számlájukra.

Sokkal több, mintegy 7 milliós kárt okoztak azok a vádlottak, akik a vád szerint 2012 szeptembere és 2013 januárja között Keszthely, Balatonberény, Cserszegtomaj, Balatongyörök, Rezi, Csabagyöngye településeken több lakóingatlanba, illetve nyaralóba jutottak be illetéktelenül, s onnan értéktárgyakat, építési anyagokat, használati eszközöket, szerszámokat, élelmiszert stb. vittek magukkal. E tárgyalás 13.00 órakor kezdődik a Keszthelyi Járásbíróságon.

Csütörtökön a Nagykanizsai Járásbíróságon tárgyalják annak a férfinek az ügyét, aki a vád szerint 2013-ban ismeretlen társaival több helyszínen (többségében Zalakaros és Pat településeken) lakóházakba, ingatlanokba bejutva lopott el különféle érték- és használati tárgyakat (pl. fűkasza, szerszámok, motoros fűrész, hűtőszekrény, üzemanyag, étkészlet, ágynemű, ékszer, pénz, kerékpár, stb.). Volt, ahol csak a rongálással okozott kárt, de olyan is, ahonnan az eltulajdonított értékek meghaladták a 2 millió forintot. Az ügyészség 22 pontban vádolta meg a férfit, aki kb. 6.900.000 Ft kárt okozott.

Hasonló cselekmény miatt áll a Zalaegerszegi Járásbíróság  elé pénteken délelőtt az a személy, akit azzal vádolnak, hogy 2013 ősze és 2014 tavasza közt több zalai hegyi hajlékba (a pethőhenyei Unt-hegy, a zalaegerszegi Hosszú-jánka, Csácsi-hegy), illetve zalaegerszegi ingatlanok területére jutott be illetéktelen módon, s onnan érték- és használati tárgyakat, valamint élelmiszert tulajdonított el (pl.: bor, szalonna, cipő, szerszám, táblagép, készpénz, benzin, gázolaj, ékszer, televízió, agancs, stb.). A vádlottnak a II. rendű társa segített a jogtalanul szerzett értékek elrejtésében, illetve értékesítésében. Tettükkel mintegy 2.100.000 Ft kárt okoztak.