Tartsuk be a tűzgyújtás szabályait!

Több mint egy éve, 2015. március 5-től alapvetően TILOS belterületen a kerti és egyéb hulladékok elégetése, azt az időszakot leszámítva, amikor önkormányzati rendeletben annak pontos idejét meghatározzák.

Ennek ellenére továbbra is sokan nem tartják be a jogszabályból adódó kötelességüket –olvasható a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében. A hétvégén is olyan tűzesethez kellett vonulniuk a nagykanizsai hivatásos tűzoltóknak, ahol tilos volt égetni. Az ingatlan tulajdonosa nem tartotta be az önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelő időpontot a kerti hulladékok felszámolására, így ő szabálysértést követett el.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is kiemelten kéri a megye lakosságát, hogy kövessék nyomon az önkormányzati rendeletek által meghatározott szabadtéri égetés időpontjait és csak azokban az esetekben semmisítsék meg kerti hulladékaikat, amikor arra a jogszabály felhatalmazást ad.

Ne felejtsük el, hogy a szabadtéri tűzesetek 99 százalékát emberi gondatlanság okozza. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.