Területvásárlásokkal bővítenék a nagykanizsai ipari parkot

Területvásárlásokkal bővítené az önkormányzat a nagykanizsai ipari parkot, erre az idén 300 millió forintot fordítanak a költségvetésből – mondta el az ipari park eredményeiről és terveiről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón a város polgármestere.

beleDénes Sándor kifejtette: a több mint 120 hektáros ipari parkban 19 hektár értékesíthető még, ebből 13 hektáron infrastrukturális fejlesztésre van szükség. A már itt lévő vállalkozások részéről is igény van bővítésekre, illetve új betelepülőkkel is tárgyalnak, ezért az idén 300 millió forintot adnak a város költségvetéséből a bővítéshez szükséges további területek megvásárlására.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő – a város előző ciklusbeli polgármestere – a 2010 és 2014 közötti eredményeket ismertetve elmondta: az önkormányzatnak ez idő alatt 330 millió forint bevételt hozott az ipari parkban a területek értékesítése. Mintegy 3 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg az ide települt vállalkozások – a legjelentősebb ebből az olasz DAB két éve átadott szivattyúgyára -, és több mint 300 új munkahely jött létre.

Az önkormányzat és a parkot működtető Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. (NVSZ) mintegy 620 millió forintot költött négy év alatt fejlesztésekre, ebből 420 milliót pályázati forrásból teremtettek elő.

A volt polgármester kitért arra is, hogy az önkormányzat rendeleteinek jóvoltából 70 százalékos kedvezménnyel is vásárolhatók területek az ipari parkban. A kedvezmény mértéke attól függ, hogy hány munkahelyet teremtenek és mekkora beruházást vállalnak a befektetők.

  Kámán László, a NVSZ vezérigazgatója arról beszélt, hogy az ipari parkban 115 vállalkozás több mint 1300 dolgozót foglalkoztat. A következő két évben 9 fejlesztés valósulhat meg, ezek között vízkezelési, szerszámgyártó, forgácsoló, autójavító cégek bővítései is szerepelnek, de egy neves kamiongyártó cég új javító műhelyet építene, egy szállítmányozó cég pedig új telephelyet hozna létre a nagykanizsai ipari parkban.