TISZK – szerteágazó programokkal segítik a pályaválasztást

A Nagykanizsai TISZK Ifjúsági célú programjainak fejlesztése – „Merre visz az út?” TÁMOP-5.2.5/B-10/2-2010-0153 projekt szabadidős keretek között 2013 második felében megvalósult tevékenységeit ma sajtótájékoztatón foglalták össze a program irányítói.

DSC_0231Mérksz Andor, a KanizsaTISZK ügyvezető igazgatója köszöntőjében kitért a pályaválasztás fontosságára, s a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarával történő együttműködésükre, mely a jövőben is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Némethné Göncz Tünde projektvezető az elmúlt időszak tevékenységei közül kiemelte a TISZK Tanboltjában látogatható „Alkotó Ifjúság Galéria és Kávéházban” megrendezett újabb 2 kiállítást, melyeket egy-egy hónapon keresztül látogathatott a közönség. A vendégkönyvben látható bejegyzések szerint különösen azért voltak népszerűek ezek a tárlatok, mivel kanizsai diákok alkotásait mutatták be.

Továbbra is közreműködtek Nagykanizsa városi programjaiban, információs pultjuknál számos érdeklődő fordult meg például a Dödölle Fesztiválon is.

TISZK Tanbolt az Erzsébet téren

TISZK Tanbolt az Erzsébet téren

A „Merre visz az út?” és „Együtt tovább” klubfoglalkozásaik újabb témákkal folytatódtak a város 13 iskolájában. A „Merre visz az út?” klub a pályaválasztást és a társadalomba való illeszkedést segítette, alkalmanként 10-15 gyerek dolgozott a klubvezetővel. Önismereti, személyiségfejlesztő, kapcsolatépítő, játékos feladatok szerepeltek a palettán. Az „Együtt tovább” klub a családi kompetenciák fejlesztésére s az életút tervezésére irányult. Csapatépítő, társas kapcsolatokat erősítő játékokkal fejlesztették a szakemberek a tanulókat.

Önismereti- és pályaorientációs foglalkozásaik Nagykanizsa és a város 25 km-es körzetén belüli általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára továbbra is elérhetőek voltak. Mindenütt éltek a felkínált lehetőséggel, így programjuk december közepéig 18 oktatási intézménybe jutott el, interaktív formában segítve a gyerekek pályaválasztását.

Folyamatosan szervezték az iskolai tanműhelyek és városi üzemek látogatását, azzal a céllal, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulók betekintést nyerjenek a szakmák világába, s a gyakorlatban is megismerhessék az általuk elképzelt vagy kiválasztott szakmákat, azok szépségeivel és kihívásaival együtt.

Részt vettek a Nagykanizsai TISZK, a Zala Megyei Munkaügyi Központja és a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató programsorozatában. Projektjük szervezésében az üzemlátogatások során az érdeklődőket több helyszínre is eljuttatták. (Zalakaros: Karos Spa, Hotel Vénusz, Hotel Vital, DKG-EAST Zrt., Hotel KÖNIG, EYBL Alpokalja Kft., Püspök Kft.)

Megjelentek a város általános iskoláinak több rendezvényén. Játékos feladatokkal hívták fel a 12-19 éves korú tanulók figyelmét a pályaválasztás fontosságára, időszerűségére, segítve, hogy megtalálják az érdeklődési körüknek és képességeiknek megfelelő helyet.

Novemberben a város 8. osztályosai részére újra megszervezték a Szakmák Színháza című előadást, a szombathelyi Weöres Sándor Színház bemutatásában, ahol a jelenlegi hiányszakmákkal ismerkedhettek meg a diákok.