Több mint hatvan zalai varrómunkás kapott állást Horvátországban

Egy hónap alatt több mint hatvan zalai varrómunkás, valamint kárpitos kapott állást Horvátországban annál a járműipari cégnél, amely a Horvátország júliusi európai uniós csatlakozását követő munkaerő-piaci nyitást kihasználva kínált munkalehetőséget.

Az MTI megtudta: az osztrák tulajdonú, a járműipar legkülönfélébb területeire prémium kategóriás bőr kárpitos termékeket gyártó Boxmark már 66 magyar dolgozót alkalmaz Nagykanizsa, Letenye és Lenti térségéből.

A munkaerő keresése és felvétele azonban ezzel még nem zárult le, mert a cég még 70 varrómunkást, továbbá vezetői szintekre német és angol nyelvtudással rendelkező szakembereket keres. A magyar dolgozókat naponta buszokkal szállítják munkahelyükre és vissza, az eddig felvettek döntő többsége munkanélküli volt Magyarországon.

A magyarországi gyakorlattal ellentétben nem kölcsönzött munkaerőként, hanem állandó munkaszerződéssel felvett magyarok a horvát szabályok szerint adóznak, s nagyjából nettó 100 ezer forint körüli alapfizetést kapnak havonta euróban.

A Boxmark honlapja szerint a Feldbachban és Jennersdorfban működő három bőrfeldolgozó és gyártó üzemén kívül 2001 óta Szlovéniában, 2005-től Horvátországban (cikk feletti fotón a Varasd melletti gyár), 2011 óta Németországban is saját gyárakkal rendelkezik, az idén pedig Kínában is létrehozta leányvállalatát. Termékeit nem csak az autóipar számára készíti, gyártmányait repülőgépek, hajók és vasúti kocsik belső tereiben, valamint a bútoriparban is felhasználják a világ számos országában. (MTI)