Menekülttábor – miért itt?

20150618_MTI_G0242Az MTI néhány napja közzétett egy érdekes térképet, melyen azt mutatják be, hogy a délkeletről induló migráns útvonalak miként érinti Magyarországot. Némi elemzés után ez a térkép ad némi magyarázatot arra, hogy miért éppen Dél-Dunántúlon épülnek új menekülttáborok.

Az nyilvánvaló, hogy a kerítés, mely most gőzerővel épül, önmagában nem oldja meg a helyzetet. Ami ma még csak két apró nyíl a térképen, az a következő időszakban már erősödő tendencia lesz, azaz, a Szerbia felől érkezők két csoportra oszlanak majd. Lesz, aki Románia, s lesz, aki Horvátország felé akarja útját folytatni. De a céljuk természetesen továbbra is az lesz, hogy eljussanak Európa belsejébe. Bennünket, zalaiakat elsősorban a horvátországi irány érinthet, érdemes ezt egy kicsit jobban szemügyre venni.

Horvátországba bejutni nem könnyű, hisz keletről természetes határa a Duna. Némi rést délkeleten találunk, de aki itt átjut, még mindig szembe kell néznie azzal, hogy át kell kelnie a Dráván is, ha Magyarország, Dél-Baranya felé veszi az irányt. Azaz a horvátok, ha akarják, a Drávánál elég jól meg tudják szűrni a migránsok áradatát. De ha nem akarják, akkor innentől nyitva a kapu Magyarország felé.

Ha a menekültek nem ezt az irányt választják, akkor viszont – mivel ott a Dráva – elég nagy utat kell megtenniük Horvátországon belül, hogy ismét viszonylag könnyen átjárható határt találjanak. A térkép szerint Répásnál van egy híd a folyón, mely után már szabad az út Magyarország (Berzence, Somogyudvarhely) felé. Később már a két folyó (Dráva, Mura) jelent akadályt, de „segítők” némi baksisért mindenütt akadnak. Akik eddig a pontig eljutnak, döntetnek: Szlovénia, vagy Magyarország? Ismét csak a térképre kell nézni: merre haladva juthatnak el rövidebb után Ausztriába? Feltételezhető, hogy aki eljut Lendváig, már nem fog visszafordulni…….

Tehát itt, Dél-Zalában nem annyira a Letenye, Lendva felől érkezőkre, hanem inkább a Baranyán, Somogyon átvonulókra kell inkább számítanunk. Ők viszont valóban sokan lehetnek majd, még akkor is, ha a tél közeledtével vélhetően csillapodik ez az újkori népvándorlás.

Ennek az iránynak a „kijelölése” egyébként egészen biztosan új helyzetet teremt a szomszédos Szlovéniában is. Egy tavalyi, ugyancsak az MTI által közzétett adatsor szerint Magyarországon 2014-ben közel 43 ezren kértek menekültjogot, Szlovéniában 385-en. A kettő közötti arány alighanem lényegesen változik idén.

(Fotó és grafika: MTI)