Tonnányi burgonyából lesz dödölle

A szeptember 12-én kezdődő kétnapos programsorozatot beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Magyar Ferenc, a főszervező Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke elmondta: a becslések szerint tavaly mintegy 16 ezren vettek részt a minden korábbinál nagyobb helyszínen megtartott fesztiválon. Idén ismét a Fő út ad helyet a vasi-zalai burgonyaétel, a dödölle, valamint a népi étkek főzőversenyének, a borkínálat és a kulturális programok újból az Erzsébet téren kapnak helyet, míg a színhelyeket kibővítve a közeli kiskastély udvara a gyermekprogramoké lesz a két nap alatt.

A kulturális kikapcsolódásról helyi művészeti csoportok és országosan ismert előadók gondoskodnak, de ezen a hétvégén tartják meg az augusztus 20-án elmaradt tűzijátékot is. A két évvel ezelőtti próbálkozást követve idén újból rendeznek a belvárosban kerékpárversenyt is – sorolta Magyar Ferenc.

A nagykanizsai Thúry György Múzeum az 1900-as évek elejét idéző hetivásári életképet állít az Erzsébet térre, vagyis az egykori piactérre – mondta el az intézmény igazgatója. Száraz Csilla kifejtette, hogy terményekkel megrakott szekér, kosárárus és fazekas termékeket kínáló eladó is lesz majd a szabadba megálmodott kiállításon, míg a múzeum mindhárom kiállítóhelye hosszabbított nyitva tartással várja a két napon az érdeklődőket.

A dödöllét és más népi vagy tájételeket készítő versenyzők számára főszponzorként a Pannon Egyetem keszthelyi burgonyakutatási központja ajánlott fel egy tonna alapanyagot. Polgár Zsolt igazgató arról beszélt, hogy a 60 éve működő központban nemesített fajták közül két félét hoznak majd, ezek például hámozás után sem barnulnak meg és akár egy nappal korábban előkészíthetik őket a versenyzők.

Cseresnyés Péter polgármester elmondta: az evésen és az iváson kívül a kulturális és közösségi feltöltődésről is szól majd a nagykanizsai bor- és dödöllefesztivál, amelyet sportrendezvény is színesít. Hozzátette, hogy az elmúlt egy évtized alatt olyannyira a várost jellemző rendezvénnyé fejlődött a programsorozat, hogy az ma már a városmarketing egyik kiváló eszköze.