Pipice, cinke, gánica, gánca – DÖDÖLLE

Mi a különbség a címben szereplő ételek között? Aki járatos a konyhában, gyorsan rávághatja: semmi. Pedig van! Ugyanis a dödölle – egyedül a felsoroltak közül – mától belépett a halhatatlanságba, nevét egy könyv címlapján olvashatjuk.
Dödöllét nem lehet könyvből csinálni – a dödölléhez jó krumpli és jó erős asszonykéz kell, mely megérzi, amikor a tészta már olyan keménységű, hogy el lehet kezdeni a szaggatást majd a pirítást. De a jó dödölle sokféle étel készítésére alkalmas, s ehhez mától már van egy igazán látványosra sikeredett kiadvány.
korbePrikryl József Venesz díjas mesterszakács másfél évtizede él Nagykanizsán, csapattársaival ő nyerte meg az első Dödölle Fesztivál fődíját, azóta pedig, immár 9. éve ő irányítja a Fesztivál szakmai programjainak előkészületeit, lebonyolítását. Ez a tíz év kellett hozzá, hogy az ötletet követően összeálljon fejében a ma bemutatott kiadvány forgatókönyve, megszülessenek azok a receptek, melyek igazolják: az egykor a szegények ételének számító dödöllének helye van nem csak a magyar gasztronómia történetében, de a jelen változatosságot kereső vendéglátásában is. A kiadvány több receptek gyűjteményénél. Gyönyörű album, mely feldolgozza ennek a látszólag egyszerű ételnek a történetét. Ötleteket és bátorítást ad ahhoz, hogy – ha sikerül jó tésztát készítenünk – szárnyaljon a fantáziánk, amikor az alapreceptet továbbgondoljuk. A szerző személye pedig legyen élő cáfolata az első mondatnak. Férfiak is érhetnek el sikereket a dödöllével (pipicével, cinkével, gánicával, gáncával), ha elég elszántak hozzá. Prikryl Józsefben, s az őt a könyv elkészítésében segítőkben megvolt az elszántság, melynek eredményeként különlegesen szép könyvvel gyarapodott a zalai-vasi ételeket felvonultató kiadványok sora. A Dödölle (könyv) megvásárolható lesz a hétvégi Fesztiválon. is.