Trükkös tolvajok Zalaegerszegen

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a zalaegerszegi lakosok figyelmét, hogy fokozottabban figyeljenek értékeikre, mert néhány napja trükkös tolvajok jártak a megyeszékhelyen. A három nő 2014. március 13-án délután 13 óra 30 perckor a lépcsőházban találkozott össze egy idős asszonnyal, akitől vizet kértek. A gyanútlan nő beengedte a lakásába a három idegent, és miután távoztak, vette észre, hogy eltűnt az arany nyaklánca, a hozzá tartozó medállal és egy arany gyűrű.

Ugyanezen a napon 11 óra 55 perec körüli időben Zalaegerszegen a Landorhegyi utcában egy 73 éves asszonytól kért vizet egy nő, akihez csatlakozott egy másik nő is. Az idős asszony behívta őket a lakásába, miután a nők megkapták a vizet, azt kérték az asszonytól, hogy imádkozzon értük. A két nő ezután távozni akart, a 73 éves asszony kikísérte őket, ekkor látott egy távozó embert, akiről nem tudta megmondani, hogy férfi vagy nő lehetett. Ezek után vette észre a sértett, hogy szobában a táskájában pénz után kutattak, azonban értéket nem vittek el.

 A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság újra felhívja a megyében lakók figyelmét, hogy fokozottabban figyeljenek értékeikre!

Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, hozzátartozó balesete, rokonnal megbeszélt adásvétel, vagy kölcsön – széles a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzzenek, eltereljék figyelmüket, és pénzt vagy ékszert lopjanak el tőlük.

Ne engedjenek be idegent a lakásba! Az ajtón lévő biztonsági elemeket a zárat, a láncot és a kitekintő nyílást mindig használják!

Mindig győződjenek meg arról, hogy ki szeretne bejutni Önökhöz. Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, kérjék el tőle az igazolványát, telefonon érdeklődjenek az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat!

Mindig győződjenek meg arról, hogy kinek és miért adnak ki pénzt! Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel a rokonukat, és kérdezzék meg, hogy valóban megegyeztek-e a pénzátadásról!

Ne vegyék elő megtakarított pénzüket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartják és ellophatják! Javasoljuk, hogy nagyobb összegű pénzüket ne otthon tárolják, hanem valamely pénzintézetben helyezzék el!

    Fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetükben tartózkodó idegenekre! Ha ilyen személy az Önök környezetében a lakókról érdeklődik, adjanak kitérő választ!

Nagy segítség a Rendőrség számára, ha minél jobb személyleírást tudnak adni az idegenről és megjegyzik gépkocsijának rendszámát. Ha bűncselekmény áldozatává válnak, ne takarítsanak fel, ne mosogassák el az idegen után a poharat, hiszen így fontos nyomok elveszhetnek!

Minden gyanús körülmény esetén értesítsék a rendőrséget a 112-es számon! (police.hu)