Új védművekre van szükség a Principális-csatornánál (MTI)

princi-jo3Nagykanizsánál vissza kell építeni az egykor megvolt töltéseket, addig pedig évente háromszori tisztítással és egy jövő évre tervezett mederkotrással igyekeznek megelőzni a tavaszi áradáshoz hasonló veszélyhelyzeteket – közölte a zalai védelmi bizottság elnökeként a megyei kormánymegbízott.
Rigó Csaba Nagykanizsán, a helyszín bejárását követően tartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a tavaszi áradás irányította a figyelmet a Principális-csatornára, amelynek problémáit három lépcsőben lehet megoldani. Elsőként nemrég elindult és október 15-ig tart a meder és a partvonal kézi erejű tisztítása, javarészt közmunkások közreműködésével. Az M7-es autópályától a Lazsnaki-patakig tartó több kilométeres szakaszon az ágakat, nyesedékeket szedik össze, illetve igyekeznek megszüntetni az elzáródásokat, s ezt a következő időszakban évente háromszor elvégzik.
princi-jó1Második fázisként a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság év végére készít egy hatástanulmánnyal együtt járó vízjogi tervet a kétoldali mederkotrásra, amelyhez 180-200 millió forintos pályázati összeget remélnek. Ennek megléte esetén – várhatóan jövőre – 9 kilométer hosszan elindulhat a kotrás.
Rigó Csaba hozzátette: a végső megoldás azonban az jelenti, ha a kiskanizsai városrész felől egykor megvolt, földből emelt töltéseket 2-3 kilométer hosszúságú területen visszaépítik, valamint zsilipekkel egészítik ki. Miután ez önkormányzati terület, Nagykanizsa polgármestere arra tett ígéretet, hogy mindent elkövet a szükséges források előteremtésére.

Fotó: tuzoltóság.info