Vadveszély a zalai utakon!

Az őszi, változó időjárás mellett egy speciális zalai, a közlekedést veszélyeztető körülményre is kitér a megyei rendőr-főkapitányság aktuális közleménye.

„A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk; az őszi körülmények a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérnek.

Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik. Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat!

Zala megye vadban gazdag, ezért ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van elhelyezve, ott nagyobb körültekintéssel és csökkentett sebességgel közlekedjenek!

Továbbá szükséges a járművek műszaki állapotának alapos átvizsgálása. A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek. Már +7° C külső környezeti hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak.

Kora ősszel még sokan közlekednek kerékpárral is. A biztonságos és szabályszerű biciklizéshez elengedhetetlen a kétkerekű megfelelő felszereltsége is: elöl fehér vagy kadmium sárga lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő prizma, az első keréken pedig sárga küllőprizma megléte szükséges.

Óvatosan és körültekintően közlekedjenek!”

(fotó: MTI)