Városrekonstrukció II. ütem – mikor kezdődik?

Kicsit furcsa nyelvezetű, de jogos kérdést feszegető levelet kapott néhány napja a 8800.hu szerkesztősége.

„Tisztelettel erdeklodom hogy nem tudja  e a szerkesztoseg hogy mikor kezdodik a fout es az otvoster atalakitasi munkalatai: Tisztelettel Horvath Istvan”

Október 8-án ezt a választ közöltük (http://www.8800.hu/aktualis/valasz-egy-olvasoi-levelre/ ), s most ennek szellemében tesszük közé a kérdés kapcsán összegyűjtött információkat.

Ha rövid választ akarnánk adni, talán elég lenne ennyi: idén már nem valószínű, hogy elkezdődik a munka.

Az ok(ok)ról gyakorlatilag semmit konkrétumot nem lehet tudni. De az eddig történtek alapján nem indokolatlan a feltételezés.

IMG_3041Szinte napra pontosan egy éve, 2013. október 16-án jelent meg az MTI híre arról, hogy megvan a belváros felújításának 2. üteméhez szükséges 750 milliós uniós forrás (http://www.8800.hu/aktualis/tavasszal-folytatodik-belvaros-rekonstrukcioja-mti/ ). A közlemény 2014 tavaszi kezdésről szólt, s ez a dátum hangzott el a szerződés aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón is 2013. november 21-én. Még a város idei közbeszerzési tervének összeállításakor is 2. negyedévről volt szó, azóta viszont nincs nyilvános információ arról, hogy mikor indul a munka. Az önkormányzat Közbeszerzési Bizottsága még tavasszal két alkalommal zárt ülésen (mindig zárt ülést tartanak) foglalkozott a témával, de onnantól kezdve semmi. Egyébként részben ennek a bizottságnak a tevékenységéből gyanítható, hogy idén már nem indul el a komoly munka (néhány jelképes kapavágás lehet, de ennél sokkal több aligha). Ugyanis ennek a munkának a kivitelezőit csak közbeszerzési eljárás keretén belül lehet kiválasztani. A kiíráshoz pedig működő Közbeszerzési Bizottság kell. Ma választottunk, s ha nem jön közbe semmi, akkor is legkorábban a hónap végén kerülhet az újjá alakult bizottság elé tárgyalható anyag. Ha összeáll a kivitelezést pályáztató kiírás, akkor azt közzé kell tenni a Közbeszerzési Értesítőben. Újabb egy hónap, s már decembernél járunk. Szerződéskötés, munkaterület átadás, stb., stb. – máris 2015-öt mutat a naptár.

Az eredeti elképzelés még arról szólt, hogy 2015. III. negyedévre kellene befejeződnie a rekonstrukció II. ütemének, azaz kb. másfél évet szántak a munkára……

A leírtak konkrét tényeken alapulnak, de a levont következtetés csak spekuláció. Örömmel közzétennék a cáfolatot, vagy magyarázatot.