Veszélyben a motorcross pálya működése?

A Magyar Motorsport Szövetség honlapján található versenynaptár szerint szeptember első hétvégéjén Nemzeti Nyílt Junior Motocross Bajnokságot és Nyílt Nemzeti Motocross Kupa rendeznek Nagykanizsán.

Lehet, hogy ez lesz az utolsó motocross verseny az egykori téglagyár agyagbánya gödrében még a múlt század közepén kialakított pályán…

motocrosspálya

A közel 2 kilométer hosszú pálya alaprajza

Ugyanis egy, a Petőfi utcai pálya működését kísérő zaj miatt írt bejelentés nyomán vizsgálat indult, s kiderült, a pálya használatával kapcsolatos engedélyek hiányosak. A kanizsai pályának 2002 (!) óta nincs környezetvédelmi működési engedélye (lehet, hogy nem ez az okmány pontos neve, de a lényeg ez.) A bejelentés nyomán indul vizsgálat ennek beszerzésére kötelezték a tulajdonost, illetve egy teljes átfogó vizsgálat indult, hogy kiderítse, indokolt e a működéssel szemben állított kifogás, azaz magasabb-e a zaj szint a pálya környezetében a megengedettnél.  A környezetvédelmi hatóság e vizsgálat során nem csak a hangerővel foglalkozott. Vizsgálták azt is, hogy az évenkénti egy-két verseny, illetve a rendszeres edzések milyen hatással vannak a környék levegőjére, vizeire. A 8800.hu úgy tudja, hogy ezek a mérések már megtörténtek, ( a dokumentáció például a város jegyzőjének hivatalában is megtekinthető),  de a vizsgálatnak része egy közmeghallgatás is, melynek során a pálya működtetésében érdekeltek, a működtetést kifogásolók illetve bárki elmondhatja véleményét a kialakult helyzetről. E közmeghallgatást ma, szerdán délelőtt tartják a Vasemberház Tükörtermében.

A vizsgálat július közepén indult, s az ügyben első fokon eljáró hatóságnak, a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának 70 nap áll rendelkezésére véleménye kialakítására, azaz a jövő heti verseny még nincs veszélyben.  De hogy azt követően mi történik, ma még nem tudható.

Az biztos, hogy akik a környéken élnek, nekik okozhat gondot a közel 50 éve(!) működő pálya használatát kísérő hang és esetenkénti por, az üzemanyag szaga. De ha a hatóság elfogadja kifogásaikat, ellehetetlenül egy Kanizsán nagy múltra visszatekintő technikai sport. Hogy van e köztes megoldás? Talán erről is szó lesz a ma délelőtti közmeghallgatáson.

Fotó: https://www.youtube.com/watch?v=xzcONtgGGsI