Veszélyes szőlőbetegség jelent meg Nyugat-Zalában

PHYP64_04A szőlő egyik legveszélyesebb kórokozóját fedezték fel Lenti határában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumában kimutatott fertőzés csökkenti a szőlőtőkék terméshozamát, néhány év alatt pedig kipusztulást okoz.
Az aranyszínű sárgaság a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, Európa számos országában már megtelepedett. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A kór ellen jelenleg nincs megfelelő növényvédőszeres kezelés, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca gyérítésére van lehetőség. Ahol ez nem hoz megoldást, ott a szőlőtőkék 80-100 százaléka megfertőződhet a fitoplazmával, a fogékony fajták növényei néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.

A Magyarországon most felbukkant kórokozó az Európai Unió karantén károsítói között szerepel, észlelésekor a hazai törvény szerint is kötelező bejelenteni. A fertőzés kimutatásakor, a továbbterjedés megakadályozása érdekében a hatóság haladéktalanul növényegészségügyi zárlatot rendel el és kezdeményezi a fertőzött növények megsemmisítését. Egyúttal a kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében a növényegészségügyi hatóság intézkedik.

Akinek a fenti információk alapján gyanúja van a szőlő aranyszínű sárgaság jelenlétére, azonnal értesítse az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságát.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)