Zala – márciusban 8 kéménytűz

Az évenkénti kétszeri kötelező felülvizsgálat ellenére gyakoriak a kéménytüzek szilárd- és olaj tüzelőanyagokkal üzemeltetett tüzelőberendezéseket használóknál. Most változott a jogszabály: évente csak egyszer jönnek a kéményseprők – írja közleményében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az új rendelkezés alapján a kéményseprők a háztartásokban évente egyszer végzik az égéstermék-elvezetők ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását, függetlenül a tüzelőanyag fajtájától. A módosítás 2014. április 1-jén lép hatályba.

 A kémények rendszeres felülvizsgálata életeket menthet. A fűtési szezon végéhez érünk, a tavasz beköszöntével, a felmelegedő időjárás miatt most már a fűtési intenzitás is nagymértékben csökkent. Mindezek ellenére a kéménytüzek veszélye továbbra is fennáll, hiszen márciusban a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére az elmúlt enyhe hónap ellenére is nyolc kéménytűzzel kapcsolatos jelzés érkezett. Oda kell tehát figyelnünk, hogy megelőzzük a bajt.

 Fontos, hogy a kémények műszaki állapotát évente szakemberrel ellenőriztessük. A tüzelő-fűtő berendezéseknél rendszeres szellőztetéssel a légutánpótlásról gondoskodni kell, mert azok a helyiség levegőjét fogyasztják. A fűtőberendezésekben csak olyan tüzelőanyagot használjunk, amire a berendezést gyártották. Soha ne használjunk a fűtéshez nedves, festett fát, műanyagot, textilt, szemetet. Tegyük lehetővé a kémények rendszeres ellenőrzését, és a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk.”