Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – A viharos időjárás mérlege

Az Yvette nevű ciklon okozta viharos időjárással összefüggésben a tegnapi és a mai nap folyamán 17 óráig összesen 206 tűzoltói beavatkozást igénylő jelzés érkezett az igazgatóság megerősített műveletirányító ügyeletére.

wmA zalai tűzoltókat főként kidőlt, vagy veszélyesen megdőlt fákhoz, letört faágak miatt kialakult veszélyhelyzetek, vagy közlekedési akadályok felszámolásához riasztották. A viharos szél a megyében több helyen megrongálta az épületek tetőszerkezetét, de volt olyan családi ház, amelynek homlokzati tűzfala dőlt ki. Pölöskén egy 8*100 méteres fémszerkezetű kerékpártárolót a szél felborított és villanyoszlopnak döntött, ami veszélyeztette a közúti forgalmat, ezért a rendőrség lezárta a 75-ös utat a Baki tetőtől a pölöskei elágazóig. A műszaki mentést a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók hajtották végre.

Az áramszolgáltató a viharos időjárás következtében az áramkimaradásokat folyamatosan számolja fel, amelyek száma Zalában csökken. Az áramkimaradások megszüntetése sok esetben több fogyasztó újbóli kikapcsolását eredményezheti rövidebb ideig.

 A jelentős számú káreset több helyen okozott kisebb, vagy nagyobb károkat, de személyi sérülés nem történt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat továbbra is elsőfokú, citrom riasztást tart fenn Zala megye valamennyi járására, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a a 70 km/h-s sebességet. A ciklon ereje lassan mérséklődik.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy továbbra is fokozott figyelemmel közlekedjenek.