Zalában is másodfokú riasztás a viharos szél miatt

met-délutánTöbb megye számos járására, illetve a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki a viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután.
Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye jelentős területén, valamint Budapesten a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják a következő órákban.
A hétfő éjfélig szóló figyelmeztetés szerint az egész országban viharossá fokozódhat a szél, és több helyen heves zivatarokra is számítani lehet.
A legerősebb széllökések 70-90 kilométer/óra között valószínűek, helyenként azonban 90-100 kilométer/órás szélrohamok is lehetnek. Az országot elérő erős hidegfront mentén záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Zivatarokra nagyobb valószínűséggel az ország déli felében lehet számítani. Egy-egy erős záporhoz vagy zivatarhoz jégeső vagy jégdara is társulhat. Helyenként rövid idő alatt 10-20, néhol 20 milliméternél is több csapadék hullhat.
Kedd hajnalban főleg északkeleten és délnyugaton talaj menti fagyra lehet számítani. Napközben északkeleten jégdarával, jégesővel kísért záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A Kisalföldön ismét viharossá fokozódhat a szél – írta a meteorológiai szolgálat.