Zalában nyílt meg az Erdők hete országos rendezvénysorozata

A globális erdőpusztulással ellentétben Magyarországon pozitív folyamat zajlik le, az elmúlt egy évszázadban sikerült megduplázni az erdőterület nagyságát, ami tovább erősíti a kormánynak azt a szándékát, hogy a jelenlegi 21-ről 27 százalék körüli értékre emelje az ország erdősültségét – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára hétfőn, a Zala megyei Csömödéren.

Az Erdők hete országos rendezvénysorozat megnyitóján Ugron Ákos Gábor gondolatait tolmácsolva elhangzott: az erdősítéshez nagy segítséget fog nyújtani a 2014-2020-as időszakra elfogadott vidékfejlesztési program, amelyben az erdőtelepítési pályázatok egyszerűbbek lesznek, és több újítást is tartalmaznak majd. A fával borított terület nagyságának növelését szolgálják egyebek között azok a lehetőségek, amelyek agro-erdészeti rendszerek és iparifa-ültetvények létrehozásához is támogatást nyújtanak – jelezte a helyettes államtitkár.

Mocz András, a programsorozatot útjára indító Országos Erdészeti Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy az Erdők hete rendezvényeihez alapul szolgáló erdészeti erdei iskolák tavaly már több mint 70 ezer gyermeket fogadtak, míg néhány évvel ezelőtt ez a szám 50 ezer körül mozgott. Örvendetes, hogy az állami erdőgazdaságok az elmúlt években kilenc új erdei iskolát létesítettek, és mellettük magán erdőgazdálkodók is bekapcsolódtak a környezeti nevelésbe.

DSC_5866 Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója egyebek közt elmondta: a Csömödéri Állami Erdei Vasút turisztikai szolgáltatásait kapcsolták össze a környezeti neveléssel. A kisvasúti kocsiban berendezett erdei iskolai tanterem, a Zakatoló Erdei Iskola – ami az országos rendezvénysorozat megnyitójának helyszíne is volt  ezúttal – jó ötletnek bizonyult, ezt az is bizonyítja, hogy az idén elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.

Az idei Erdők hete rendezvénysorozat sorrendben a 19., amelynek keretében – elsősorban vidéki helyszíneken – több mint 150 programmal várják az erdőgazdálkodók a természeti értékek iránt érdeklődőket.