A zalai bírósági informatikai rendszerek 60%-a megújul

Széleskörű számítógépes fejlesztések, korszerű technikai megoldások, s ezek révén hatékonyabb bírósági munka, közvetlenebb állampolgári kapcsolat, könnyebb ügyintézés és nyomon követhetőség. A országos bírósági informatikai rendszer 60 %-át korszerűsítő pályázatok révén a Zalaegerszegi Törvényszékre összesen 161 db eszköz érkezik.

 A „Levelező” projekt révén lehetőség nyílik arra, hogy az ügyfelek az igazgatási panaszaikat a nap 24 órájában on-line  is benyújtsák. Hatékonyabbá, átláthatóbbá válik a feldolgozás, valamint az információ-szerzés is kiszélesedik:  elindul egy on-line szolgáltatás, ennek segítségével az adott bíróságon – a korábbi évek statisztikai tapasztalatai alapján – az állampolgárok megtekinthetik, hogy az egyes ügytípusokat a bíróság átlagosan mennyi idő alatt intézi el. Az előzetes kalkuláció támpontot adhat, hogy egy-egy esetben milyen pertartamra számíthatnak.

 A „Hírvivő” projekt célja a megfelelő elektronikus tájékoztatási és figyelmeztető rendszer kialakítása. Zalaegerszegre 30-30 vékony terminál, illetve monitor érkezett. A projekt révén a bíróságok elérhetősége könnyebbé és kényelmesebbé válik. Az állampolgárok, illetve  képviselőik  – rövid azonosítást követően -az erre a célra kialakított internetes felületen a nap 24 órájában, otthonukból, irodájukból tájékozódhatnak az őket érintő ügyadatokról, a beérkezett iratokról. Lehetőségük lesz arra is, hogy a folyamatban lévő ügyeikben minden olyan jogi eseményről SMS-ben vagy e-mail útján értesítést kapjanak, amelyet az eljárási szabályok nem tiltanak.

 Az „Üzenő” projekt keretében Zalaegerszegre 24 számítógép és 19 monitor érkezett. E program révén megvalósuló fejlesztések elsősorban a bírósági dolgozók munkáját segítik. Gyorsabb, specializálhatóbb, hatékonyabb  bírósági rendszer jön létre, könnyebbé, automatikusabbá válik a statisztikai adatok rögzítése, adatlapok kitöltése, csökken a hibalehetőségek száma.

A pályázati eszközök folyamatosan érkeznek a Zalaegerszegi Törvényszékre. A teljes eszközállomány átadás-átvétele, telepítése és beüzemelése legkésőbb ez év december 31-ig megvalósul.