Drogot akartak, rendőrnek adták ki magukat a fiatalok

2013 augusztusában az I.-IV. rendű vádlottak elhatározták, hogy magukat rendőrnek kiadva Herbál nevű drogot, pénzt és egyéb értéktárgyakat szereznek a III. rendű vádlott kiskorú ismerősétől. Tervük megvalósítása érdekében a III. rendű vádlott felhívta a telefonon a sértettet, s megbeszélte vele, hogy egy zalaegerszegi parkban találkoznak. Kérte, hozzon magával „a Herbálból” és legyen nála  készpénz is. A sértett a megbeszéltek szerint találkozott a III. és a IV. rendű vádlottal. Beszélgetésük közben megjelentek az I. és II. rendű vádlottak, akik „Rendőrség!” felkiáltással és nemzetőr jelvényes igazolványtartót felmutatva azt a látszatot keltették, mintha a rendőrök lettek volna. Míg a III. és a IV. rendű vádlott elszaladt ,az I. rendű vádlott „igazoltatta” a sértettet, s a II. rendű vádlottal együtt megmotozta. Ekkor előkerült a drog, s némi készpénz is. Ezt követően az I.-II. rendű vádlottak „vádalkut” ajánlottak a fiatalkorú fiúnak: értékei fejében nem indítanak ellene eljárást. A sértett ebbe beleegyezett, s a drog mellett egy ezüstláncot adott át az I. rendű vádlottnak.

A történtek miatt az I. rendű és II. rendű  vádlottakat társtettesként elkövetett zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, s mindkettőjüket 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A II. rendű vádlottat emellett – ügyegyesítés folytán – szexuális visszaélés bűntettében is bűnösnek mondta ki a bíróság, ugyanis a vádlott 2013 novemberében Zalaegerszegen egy félreeső, erdős területen szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 12 éves lánnyal.

A fiatalkorú III. rendű és a szintén fiatalkorú IV. rendű vádlottak zsarolás bűntettében, mint bűnsegédek bizonyultak bűnösnek. Ezért őket 1 év 4 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Gaider Bálint vezette tanácsa.

Az ítélet nem jogerős: A vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, az ügyész pedig 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.